Ny hajp för historisk roman i Finland.
Ny hajp för historisk roman i Finland. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nytt liv för Okänd Soldat

P1 Kultur om Okänd soldat
14 min

I år firar Finland 100 år av självständighet. Det har lett till en renässans för Väinö Linnas roman Okänd soldat.

Romanen Okänd soldat kom ut nio år efter andra världskrigets slut och beskriver en grupp soldater som i fortsättningskriget (1941-1944) kommenderas österut för att försöka ta tillbaka den område som Finland förlorat till Sovjet.

Boken har filmatiserats flera gånger. Redan året efter boken kom ut (1955) kom den första filmatiseringen i regi av Edvin Laine. 1985 kom en ny version i regi av Rauni Mollberg där man ytterligare tryckte på krigets meningslöshet och beskrev de relationer och konflikter som också uppstod i trupperna.

I höst, när man också firar Finland 100 år som självständig stat, kommer ytterligare en version - en tredje, nu med manus och regi av Aku Louhimies.

Kulturjournalisten och författaren Philip Teir och författaren Sirpa Kähkönen förklarar den långvariga kärleken i Finland till Väinö Linnas roman.

Lyssna på samtalet i P1 Kultur i ljudklippet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".