Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION - LITTERATUR

Ellen Mattson undersöker historiens förlorare

Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 08.27
Anna Tullberg om Ellen Mattsons "Tornet och fåglarna"
3:16 min
Författaren Ellen Mattson
Författaren Ellen Mattson levandegör det historiska Bohuslän. Foto: Copyright Kristin Lidell

I sin tionde roman söker Ellen Mattson svaret på gåtan kommendant Henrich Danckwardt, en av den svenska historiens stora förlorare.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Danskarnas anfall mot Marstrand
På Bohusläns museum i Uddevalla finns luntstakar kvar från vraket av svenska flottans fregatt Fredricus. En luntstake användes för att fyra av en kanon. De här förstördes inte under danskarnas anfall mot Marstrand i juli 1719. Fregatten sänktes nere i hamnen och Karlstens fästning blev dansk. En så viktig utpost på västkusten, varför kunde inte den stå pall mot attacken? Fästningens kommendant Henrich Danckwardt kapitulerade efter bara ett par dagar. Han halshöggs senare, dömd av svensk krigsrätt.

Men frågan som svävat genom historien i 300 år är: varför gjorde inte Danckwardt mer för att försvara fästningen?

Händelsen är omgiven av myter, det talas om psykologisk krigföring från danskarna, om omotiverade soldater, om hån och utebliven förstärkning.

Ellen Mattson skriver sig in i Danckwardts psyke och känslor. Där hittar hon en tänkbar om än diffus strategi att undkomma med så små förluster som möjligt.

Man minns inte alltid den som vinner”, säger Danckwardt till sin syster.

Kände han sig ensam med alltför svåra beslut? Det är som han plötsligt blir matt under bördan att stå som den starka utposten mot väster. Borgen är mörk, tornet är högt. Några av fångarna på fästningen känner han särskilt för. Det är inte hans jobb. Han får nästan yrsel av deras öden. En kommendant som tappar greppet om verkligheten.

Romanen
I ”Tornet och fåglarna” levandegör Ellen Mattson återigen det historiska Bohuslän så att jag känner lukter, ser ljuset över havet, hör fåglarnas läten. Men av människorna är det bara kommendanten själv som på riktigt tar gestalt. Det är tomt och stillastående även på det psykiska slagfältet. Danckwardt är för ensam, både i sitt eget huvud och i romanen. Det är egentligen bara hans syster som utmanar och hon förblir ändå en bifigur. Han hade behövt mer motstånd, för nu får jag lite tråkigt.

Marstrand på 1700-talet och Danckwardt kommer jag att bära med mig. En krigsman med ett känsligt psyke. Eller? Hur blev han i så fall så svag? En fråga som den här romanen inte svarar på. Och luntstakarna i samlingarna på Bohusläns museum förblir tysta vittnen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".