Den ryske regissören Kirill Serebrennikov greps idag av polisen.
Den ryske regissören Kirill Serebrennikov greps idag av polisen. Foto: Damir Yusupov

Tysk petition för Kirill Serebrennikov

De tyska teaterregissörerna Thomas Ostermeier och Marius von Mayenburg har skrivit en petition i protest mot att den ryske teaterregissören Kirill Serebrennikov gripits och nu befinner sig i husarrest.

Kirill Serebrennikov är en av Rysslands mest kända och kontroversiella teaterregissörer och han anklagas för förskingring motsvarande nära tio miljoner kronor. Men många misstänker att anklagelserna snarare är ett sätt att försöka tysta en obekväm röst.

Bland dem som skrivit under petitionen återfinns kulturpersonligheter som skådespelerskan Cate Blanchett, konstnären Sophie Calle och författaren och dramatikern Elfriede Jelinek.

Författarna till petitionen uppmanar den ryska åklagarmyndigheten att lägga ner åtalet och de "tunna" anklagelserna mot Serebrennikov. De vänder sig också till tyska regeringen och ber dem att se till att Serebrennikov inte blir vad de kallar för "ett offer för ett politiskt motiverat karaktärsmord".

Mer om Scen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".