Venezuelas president Nicolás Maduro
President Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT

Pressfriheten trängd i Venezuela

Venezolanska medier
2:02 min

I Venezuela begränsas press- och yttrandefriheten alltmer under presidenten Nicolas Maduros styre.

Hittills i år har 49 medier stängts ner, däribland många radiostationer, enligt landets ledande journalistförbund SNTP som i helgen genomförde en protestdemonstration.

Efter demonstrationen uttalade sig förbundets generalsekreterare Marco Ruiz, och sa att nedläggningen av två lokala radiostationer i huvudstaden avslöjar Nicolas Maduros regerings diktatoriska karaktär, som saknar stöd i den allmänna opinionen.

Enligt Marco Ruiz för regeringen "en systematisk politik för att begränsa fria uttryck och kritik".

En annan pressorganisation, CNP, pekar på att regeringen "nu försöker kontrollera opinionen".

Flera av de nedlagda venezuelanska medierna är radiostationer, men också tv-kanaler som RCN, Caracol och CNN:s spanska sändningar.

Reportrar utan gränser talar också om hundratals attacker mot enskilda journalister i ett land där presidenten själv kallat skriverier om protester för "medieterror".

Jonathan Lundqvist är ordförande i Reportrar utan gränser och beskriver hur journalister som fortfarande kan jobba nu blir alltmer försiktiga och censurerar sig själva.

– Man försöker undvika problem för sig själv och det innebär att man på sätt och vis går regimens ärenden.

Samtidigt tar dom som protesterar mot utvecklingen risker, menar han.

– Det är självklart att man tar jättestora risker, men jag tror att man måste försöka visa sin integritet och försöka samla sig. Dels för att visa solidaritet mot sina kolleger, men också för att visa befolkningen i landet att det fortfarande finns människor som vill rapportera ärligt, säger Jonathan Lundqvist.

Venezuela ligger redan långt ner på världens pressfrihetsranking, först på plats 137, och ser ut att tappa placeringar.

– Jag misstänker att vi inte har sett slutet på utvecklingen i Venezuela. Det finns anledning att från internationellt håll uppmärksamma - så mycket man kan - de kränkningar som nu sker av press- och yttrandefrihet, säger Jonathan Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".