Hiphop nu större än rock i USA

1:50 min

Nu i sommar gick hiphop och r'n'b om rock på listan över den mest konsumerade musiken i USA, och det betyder att genren för första gången någonsin är den mest populära i landet.

Marcyliena Morgan är chef vid Harvards institut för hiphopforskning. och säger att musiken har varit stor i decennier, men att det har tagit lång tid för musikindustrin att vakna.

- Hur lockas unga att köpa saker idag? Hur höjs en redan stor popstjärnas försäljningssiffror? Svaret är hiphop, säger Marcyliena Morgans.

Och det är den musik som flest amerikaner lyssnar på idag. Mätt som en genre utgör hiphop och rnb en fjärdedel av den musik som streamas och köps i såväl butik som på nätet, enligt företaget Nielsens statistik från årets första halva. Därmed har genren för första gången gått om rockmusiken något.

Marcyliena Morgan berättar att rapmusik var det som flest unga tyckte om redan på 90-talet enligt en opinionsundersökning som gjordes då. Men det har tagit tid för musikbolagen att börja satsa stort på hiphop:

- Det är tack vare att artister själva kan producera sin musik med enkel teknik utan ett skivbolag i ryggen som hiphopen har fått växa. Bolagen har sedan tvingats möta efterfrågan allteftersom. Samtidigt har en yngre generation rappare börjat slå brett genom nättjänster som Soundcloud, där vem som helst kan sprida sin musik, säger Marcyliena Morgan.