Den amerikanske författaren Richard Ford
Den amerikanske författaren Richard Ford. Foto: Laura Wilson
RECENSION - LITTERATUR

Richard Ford fastnar med blicken i backspegeln

Anna Tullberg recenserar "Mellan dem" av Richard Ford
2:26 min

Romanen "Mellan dem", imponerar inte på Kulturnytts kritiker Anna Tullberg som överväger att "göra slut" med författaren i brevform.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Käre Richard,

Jag tror att vi håller på att glida isär. Anade oråd när jag läste din novellsamling "Kan jag vara Frank med dig" för 3 år sedan. Jag stod inte riktigt ut med den åldrade Frank Bascombe. Han var plötsligt tråkig och dessutom rasistisk. Hans elasticitet och kvickhet som jag uppskattat så mycket, din förmåga att gå in i detaljer och skildra vardagen som ett komiskt drama, fanns inte längre kvar.

Den här gången har du skrivit om dina föräldrar och en barndom i amerikanska Södern på 1940 och 50-talen. Din pappa var handelsresande, din mamma åkte med och de levde ett kringflackande liv ända tills du kom och satte stopp för det. Du rubbade jämvikten i deras tvåsamhet och det unika som funnits mellan dem.

Din far dog tidigt, din mor försökte göra en omstart men förblev vilsen.

Du älskade dina föräldrar och i boken vill du beskriva livet som det också kan vara: fullt av luckor, halvdana misslyckanden och bristande kunskap om de vi lever närmast.

Den ansatsen är sympatisk, men ställer stora krav på att förmedla och gestalta känslan av existentiella tomrum. Du fyller den med "kanske var det så", "jag vet inte om min far" och "själv kan jag inte minnas". Jag vet inte om det är du eller om det är översättningen, men texten är stolpig och hackande. Jag saknar ditt berättande med driv och säker underskruv.

Båda romanerna "Självständighetsdagen" och "Som landet ligger" utspelar sig under en enda dag som du obducerar vasst och elegant på hundratals sidor.

I "Mellan dem" har du skrivit om två liv på 170 sidor. Det är öar av diffusa minnen och du inte vill slå fast något som kan tolkas som sanning om din mor eller far. En riktig människa kan alltså inte beskrivas i ord. Så är det, men som läsare tappar jag intresset, det finns för lite i texten som fäster.

"Mellan dem" är nog tyvärr viktigast för dig Richard. Jag är rädd att jag lämnar dig nu.

Tillgivet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".