Thomas Hultén Foto: Jeff Grass
Foto: Jeff Grass

Trombonisten Thomas Hultén om förstörelsen i Houston

"Det verkar som att källaren är översvämmad på operan"
1:28 min

De materiella skadorna i spåren efter stormen Harvey är omfattande. Många kulturinstitutioner i Houston kan vara drabbade.

Hittills har åtta människor bekräftats döda efter stormen Harveys framfart. Katastrofläge är utfärdat både i Texas och Louisiana och hundratusentals människor väntar på att bli evakuerade.

De materiella skadorna i spåren efter stormen är omfattande och hårt drabbad är Houston, USA:s fjärde största stad som på många håll är kraftigt översvämmad. Bland annat i det centrala teaterdistriktet där de stora kulturscenerna ligger.

Thomas Hultén är huvudtrombonist på Houston Grande Opera i Huston där han bor sen 20 år tillbaka:

– Wortham Theater Center, där operan huserar, ligger precis vid floden Buffalo Bayou som går genom centrala Houston. Det verkar som att källaren är översvämmad på operan. Någon hade hört på radio att det var vatten upp på scenen till och med, berättar Thomas Hultén.

Tidningen Houston Chronicle
Det är fortfarande svårt att få någon uppfattning om hur omfattande skadorna är för scenerna runt det centrala teaterdistriktet. Tidningen Houston Chronicle skriver att The Alley Theatre, som bara för två år renoverades för drygt 450 miljoner kronor, ser ut att ha skadats i störst omfattning. Nästa vecka skulle höstsäsongen dragit igång för flera av scenerna, såsom baletten - men det är ytterst osäkert när det kommer att kunna ske. Ström saknas och byggander är fyllda med vatten.

Sociala Medier
På flera kulturinstitutioners social medier-konton har uppdatering om verksamheten ersatts av samhälls- och krisinformation om var man kan vända sig för hjälp.

Trombonisten Thomas Hultén är osäker när han själv kommer att kunna återgå till vardagen. Barnens skola är inställd och familjen håller sig hemma som många andra och det är fortfarande strömlöst. När det gäller hans jobb på Operan och baletten så är det oklart när det kan komma igång igen.
– Jag har inte hört någonting. Men om det är så mycket förstört kommer det inte att bli någonting på ett tag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".