Rolf Lassgård
Rolf Lassgård spelar norsk forskare i "Downsizing". Foto: Jessica Gow/TT

Film med Rolf Lassgård öppnar filmfestivalen i Venedig

Rolf Lassgård: "Många fördelar med att vara 12,9 centimeter hög"
1:24 min

Idag drar Venedigs filmfestival igång, men i år lyser svenskarna med sin frånvaro. Undantaget är att Rolf Lassgård spelar en av rollerna mot Matt Damon i filmen "Downsizing" av Alexander Payne ("Sideways") som öppnar festivalen.

Själv kommer Rolf Lassgård inte vara plats på plats i Venedig idag. Han befinner sig i Älvsbyn och jobbar för fullt med att spela in tv-serien "Jägarna".

 – Nej, dels så har de nog helt andra namn som de kan skicka att representera den filmen och sen är jag fullt upptagen med inspelningen här uppe, säger Rolf Lassgård på telefon från Älvsbyn.

Alexander Paynes nya film "Downzising" är en satirisk komedi som tar upp världsproblemet med överbefolkning. Huvudrollerna spelas av Matt Damon och Kristen Wiig.

Rolf Lassgård spelar en norsk professor som har kommit på hur man kan krympa människor till 12,9 centimeters längd för att spara på jordens resurser.

 – Det har ju varit ett fantastiskt äventyr kan man säga. Dels att få jobba med Alexander Payne, han är ju en regissör vars filmer jag har i stort sett alla av i min egen hylla och bara få möjligheten att vara med där var ju fantastiskt spännande. Sen var det ett otroligt fascinerande manuskript med både humor och angelägenhet, som berättar om vår tid. Jag menar, det utgår ifrån de problem vi har idag med överbefolkning och miljöproblem och allting sådant.

 – Det finns många fördelar med att vara 12,9 centimeter hög. Du kan bara tänka dig att den ekonomin du har idag som fullvuxen människa, hur mycket de pengarna blir värda när du är 12,9 centimeter, säger Rolf Lassgård.

"Downsizing" går upp på svenska biografer i början av nästa år och Venedigs filmfestival pågår till och med 9 september.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".