Du gamla du fria av Mattias Norberg
1 av 2
Du gamla du fria av Mattias Norström Foto: Tali da Silva/SR
Mattias Norström, konstnär.
2 av 2
Mattias Norström, konstnär. Foto: Björn Lindberg/Sveriges Radio.

Svenska flaggan har vissnat på Sergels torg

"Det här är ju 'right in your face'"
2:55 min

En böjd flaggstång med en svensk flagga som hänger mot marken. Så ser Mattias Norströms konstverk Du gamla, du fria ut och från och med igår står den mitt på Sergels torg i Stockholm.

Bland de förbipasserande väcker den slokande flaggstången blandade känslor. Sara tycker att verket för tankarna till främlingsfientlighet. Bo och Birgitta tycker snarare att det liknar en flagga på halv stång och ett hån mot Sverige, medan Nima tycker att det är intressant och konstigt på samma gång.

Enligt konstnären Mattias Norström så är Du gamla du fria ett politiskt verk som skapats med mycket humor. Och även om det ställdes ut i Göteborg redan förra året så är det inte samma verk idag.

- När man ställer ut det så läser man in det politiska läget hela tiden. Så innehållet ändras i takt med samhället.

Men i Göteborg stod flaggstången inte på ett torg, utan i Vasaparken, lite för sig själv. Så även valet av plats gör att verket förändras, tycker Mattias Norström.

- Jag valde en ensam plats för att den skulle kännas lite ensam och övergiven. Här blir det helt tvärtom. Det här är ju "right in your face". Det är ändå Sergels torg, en väldigt laddad plats. Sveriges mest laddade plats.

När Du gamla du fria stod i Vasaparken i Göteborg var det flera personer som hörde av sig och skrev att de ville såga ner flaggstången eftersom de uppfattade verket som nedvärderande mot flaggan och mot Sverige. Och redan igår, samma dag som dess Stockholmsvernissage, kallade kristdemokraten Erik Slottner flaggstången för osmaklig. Norström kan förstå att människor retar sig, men menar att skulpturen också handlar om hopp.

- Den här stången vill ju resa sig. Jag är god i grunden så jag tror på positiv förändring.

Karina Ericsson Wärn är konstchef på Kulturhuset som ställer ut du gamla du fria på Sergels torg.

- Ja, det kan ju vara en poäng att offentlig konst ska kunna överraska, chockera och rucka en ur ens hemmablindhet.

Hon tycker att verket för tankarna till konstnärer som Jasper Johns, Annika von Hausswolff och Carl Johan De Geer, och i samband med utställningen kommer Kulturhuset att anordna två debatter om verket. Johan Wirfält som är debattchef hoppas på samtal om flaggan som symbol och om konstens roll i samhället.

- Det finns garanterat någon som tänker att vi bara gör det här i spekulativt syfte. Vi gör inte det. Jag kanske är naiv men jag tror att det här faktiskt kan leda till en bra, spännande och konstruktiv diskussion.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".