Ur Mats Jonssons "Nya Norrland"
Ur "Nya Norrland".
RECENSION – SERIER

"Nya Norrland": Om klyftan mellan skogsbygd och hipsterkvarter

"Det handlar om skogen och dess värdefulla träd"
2:39 min

Mats Jonsson tillbaka i sin självbiografiska, "det handlar om Mats"-stil. Om Ångermanland och Stockholms välståndstics.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Nya Norrland"
Författare:
Mats Jonsson
Genre:
Serier

Det handlar om skogen. Och alla dessa värdeskapande träd. Mot Stockholms innerstad med närförorter. "Nya Norrland" ställer upp de två schackpjäserna rakt och bums och frågar: "Hur kommer det sig att de som bor nära skogen, den som genererar så mycket kapital, tvingas leva i så pinsamt utarmad miljö?"

Hur kommer det sig att de som bor nära skogen tvingas leva i så pinsamt utarmad miljö?

Bollstabruk, i Kramfors kommun i Ångermanland, tecknarens älskade hemstad, är inte lite utflyttad, den ligger i ruiner. Trasiga tomma lokaler, föreningsliv på svältkost, stängda medborgerliga grundfunktioner som biblioteket och sjukhuset. Varför finns orter i norr som ser ut som vilda västernskal när guldet fortsätter ruscha in i sågverket och söderut?

Varför finns orter i norr som ser ut som vilda västernskal när guldet fortsätter ruscha in i sågen och söderut?

Med den metod som är populär inom svensk seriekonst nu, den personligt inläst undervisande, går Mats Jonsson noga tillväga.

Han ritar upp traktens ekonomiska historia sedan 1500-talet. Problematiserar också något "utsugar-Stockholms"-argumenten och kommer med konkreta vänsterorienterade samhällslösningar. Som: varför kan inte industrin återinvestera säg en promille av sin avkastning i närmiljöns människor? Bara för att, tja, det kanske skulle vara givande? Jag bläddrar och bläddrar och får med glädje syn på en plats jag aldrig sett.

Det finns de som inte tål Mats Jonssons estetik. Små tuschsvarta, lite kroppsstela, energifyllda, gnetrutor med mycket text där Mats själv är med. Mycket. Jag hör inte till dem som stör sig. Två invändningar dock: Man vill slippa läsa med förstoringsglas. Och: Det minst intressanta med den personliga analysen av klyftan mellan skogsbygd och hipsterkvarter är sammansmältningen av rent individuella neuroser och självförtroendehål med politiska tankar.

Mats Jonsson på Konstfack, samen som slog tillbaka.

Figuren Mats Jonsson har nu i album efter album kämpat med sin utflyttarklåda och bakvändhet. Att varken kunna köra bil, hugga ved eller äta middag urbant sent eller vara bekväm på mingel eller ens på en vanlig gata. Jag vill rent personligen inte veta mer om det nu. Inte heller få huvudstadens sociala tics iakttagna fler gånger.

Jag vill ha mer av hans skildringar av den svenska högstadieskolan. Fler tankar om fördelningspolitikens historia. Och fler underbara hämndpartier som "Mats Jonsson på Konstfack, samen som slog tillbaka".

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".