Prinsessan Diana men sina söner.
1 av 3
Prinsessan Diana men sina söner. Foto: Hans Deryk
Dianas klänning
2 av 3
Dianas klänninga Foto: Kirsty Wigglesworth
Skisser av prinsessan Dianas klänningar
3 av 3
Skisser av prinsessan Dianas klänningar Foto: Richard Lea-Hair

Lady Dianas klänningar lockar tusentals fans

"Ägde bara tre plagg - resten lånade hon"
7:07 min

Prinsessan Diana kallades ofta för modeikon. Idag är det 20 år sedan hon dog i bilkrasch i centrala Paris och samtidigt visas nu hennes kläder i hennes hem Kensington Palace. Utställningen "Princess Diana: Her Fashion Story" lockar tusentals Diana-fans varje dag.

Man kanske tror att Prinsessan Diana hade hundratals klänningar och dräkter i sin garderob. Men enligt Diana själv så ägde hon tre plagg. En stilren skjorta, ett par bekväma skor och en klänning med spets och volanger. Resten lånade hon. Hon behöll inte heller sina kläder utan gav ofta bort dem. Utställningen visar 26 av Dianas klänningar, från dem hon bar under tidig ungdom till sent 90-tal, innan hon dog i en bilolycka i centrala Paris. Från 80-talets romantiska rysch och pysch till stilrena klassiska linjer. En mogen kvinna med en tydlig stil säger Eleri Lynn som är utställningens kurator.

I mitten av 80-talet började Diana smyga sig ifrån volangernas böljande form, hon tyckte inte om pressbilderna av sig själv och rysh. Hon började ana att pressen och britterna föredrog något som var lite mer klassiskt än 80-talets uttryck. Och Det var tydligt att hon läste kommentarerna kring sina klädval. Om kritiken var negativ så hade hon helt enkelt inte på sig samma kläder igen. Som den där turkosa kappan med riktigt breda axlar, ett av de plagg som hon hade på sig när hon gick ut på den internationella scenen för första gången, i Venedig, som Storbritanninens prinsessa. 

Pressen kallade den turkosgröna kappan med svagt rutigt mönster och breda axlar för en hästfilt... Diana hade aldrig på sig kappan igen men vi kan väl tillägga att den såldes för en miljon kronor under en auktion, fast nu hänger den här bakom det blanka skyddsglaset.

Om kappan var ett bottennapp så mötte hon toppen senare samma år, 1985 förändrade Prinsessan Diana både sitt eget och skådespelaren John Travoltas liv, genom sitt klädval.

Prinsessan Diana i en midnattsblå aftonkläning i sammet, den vilar under hennes axlar och midjan är draperad. Hon dansade i denna på en galafest i Vita huset och bilderna är klassiska, kungligheten möter Hollywood på bästa sätt säger Eleri Lynn. För Diana så blev denna kreation ett bevis på att hon var en modeikon och för Travolta, ja det sägs att hans telefon inte slutade att ringa dagen efter. Hans karriär fick ett rejält lyft genom den där dansen med Diana.

För Prinsessan av Wales så var det viktigt att ha ett finger med i spelet från början. Många av dem som designade hennes klänningar var hennes nära vänner och hon brukade sitta på golvet här i Kensington Palace och känna på tyger och bläddra bland skisser.

Den hon har skrivit PLEASE! på är en rosa sommarklänning med markerad midja och vita och blåa blommor. Klänningen hade hon på sig med en stor rosa hatt när sonen Prins William döptes.

Diana tänkte mycket på vad hon hade på sig, och hur hon klädde sig, berodde på vem hon skulle träffa.

Klara färger, blommor i gult, rosa och grönt. Diana kallade det för sin caring dress, en klänning som visar omsorg. Hon hade på sig den när hon besökte barnsjukhus eftersom barnen gillade färgerna. Hon sa bestämt nej till att använda en hatt. Man kan inte krama barn om man har hatten på sade hon.

Prinsessan Diana bröt mot klädkoderna på sitt eget sätt. Hon slutade till exempel att använda handskar vilket var kutym.

Att hon skakade hand med en aidssjuk man, utan handskar skapade stora rubriker. Men på så sätt så påverkade hon även samhällets syn på Aidssjuka. Att skaka hand med någon som har AIDS dödar dig inte vet du, sa hon efteråt.

Utställningen Diana The Fashion Story lockar tusentals besökare varje dag. Vid ingången möter jag ett par från Nya Zeeland och ett från Wales.

Dom understryker att Diana alltid var fläckfritt klädd. Att det var roligt att titta på henne både som aftonklädd och mer avslappnad.

Men tillbaka till utställningens kurator, Eleri Lynn. Hur hade Diana klätt sig om hon levt idag?

Efter skilsmässan med Prins Charles så började hon använda kläder från internationella designers, tidigare hade hon nästan uteslutande använt brittisk design, Därför är det svårt att veta hur Diana hade klätt sig idag säger Eleri Lynn. Men vad man kan säga är att Prinsessan Diana alltid höll en elegant stil. Rena siluetter som än idag placerar henne på topplistorna för en av världens bäst klädda är Eleri Lynn övertygad om.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".