Nepal, översvämning
1 av 2
Foto: DIPTENDU DUTTA
Texas, HARVEY, översvämning
2 av 2
Foto: SCOTT OLSON/TT

Veckans ord: Översvämning

Därför åkte presidenthustrun till Texas i stilettklackar
2:43 min

Varje vecka väljer P1 Kultur ett ord som vi tycker speglar vår tid. Den här veckan är det svårt att gå förbi ordet "översvämning": ett platt ord med djup innebörd som kommer bli att bli allt vanligare.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

När det regnar, öser det, som amerikanerna brukar säga när det händer en massa dåliga saker på samma gång. Som att det mellan tummen och pekfingret kommer 34 biljoner liter vatten över Houston och sydöstra Texas under en enda helg.

Ordet översvämning är ett exakt ord, utan större poetiskt värde. Det är vad det heter: Vatten samlas för att det inte har någonstans att ta vägen, vare sig det är i en behållare eller en alltför snabbt växande stad med lerjord och dålig dränering.

Just nu påverkas miljontals i Bangladesh, Nepal och Indien av översvämningar efter monsunregn. Och allt pekar mot att vi kommer tvingas använda ordet översvämning mer och mer, allt eftersom havsnivåerna stiger.

Även om ordet i sig kanske är platt, är det något djupt ödesmättat med en monumental översvämning. Människor evakueras, landmassor flyttar sig, kartor ritas om och civilisationens maskinpark blir stående i vattnet som strandade valar.

Det sägs ibland att orkanen Katrina som översvämmade New Orleans 2005 var början på slutet för president George W Bush. Ännu vet ingen i vilket skick president Trump kommer att vara när vattenmassorna i Texas sjunkit undan, men en översvämning viftar man inte bort lika lätt som journalister på en presskonferens.

Den som famlar efter starkare ord för att beskriva konsekvenserna av orkanen Harvey överväger kanske "syndaflod", för en stunds gammaltestamentligt tänkande om en straffande gud som låter det regna 40 dagar och nätter över en jord plågad av ondska.

Den konservativa debattören Ann Coulter konstaterade till exempel häromdagen på Twitter att det var troligare att katastrofen var Guds straff för att Houston har haft en lesbisk borgmästare än att det beror på klimatförändringar.

Men en översvämning slår framför allt mot dem med dåliga hus och ingen försäkring. Gamla testamentet är möjligen användbar att stå på för att få huvudet över vattenytan.

Kanske var det vad presidenthustrun Melania Trump hade i tanken när hon i tisdags åkte till Texas på ett par svarta stilettklackar.

Mer om Veckans ord

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".