Arabisk stand up intar scenen på Lunds humorfestival

1:19 min

Idag startar Lunds humorfestival. Nytt för i år är en satsning på arabisk stand up och ett helt nytt nätverk för invandrade ståuppkomiker.

Initiativtagare till det nya nätverket är Fairooz Tamimi. Hon säger att hon vill bidra till att det mångkulturella Sverige även märks i kulturlivet.

– Jag vill bidra till att få invandrare att bli en del av kulturlivet. Den mångfald och de många olika nationaliteter som finns i Sverige, 174 olika nationaliteter bara i Malmö till exempel, syns inte i kulturlivet, säger Fairooz Tamimi.

Humorfestivalen i Lund är Nordens största. Och för första gången kommer besökarna på lördag att kunna se en show enbart på arabiska, levererad av den kända ståuppkomikern Rajae Qawas från Jordanien.

Dessutom arrangerar nätverket också en tävling där bästa manliga, kvinnliga och unga arabisktalande ståuppkomiker ska utses. De tävlande har fått skicka in videos på sig själva och vinnarna i de olika kategorierna får framföra sina rutiner på scen.

– Som invandrare tycker jag att humor är så viktigt. Det är ett sätt att möta andra människor. Om du inte skämtar känner du dig inte hemma, då känner du dig som en gäst, säger Fairooz Tamimi.