Janne Carlsson

Janne "Loffe" Carlsson är död

Lasse Åberg om Janne Loffe Carlsson
0:38 min

Skådespelaren och musikern Janne Loffe Carlsson är död. Det uppger hans sambo till P4 Kristianstad. Janne Loffe Carlsson dog 80 år gammal efter en tids sjukdom.

Kulturpoddar i P1: Minnet av Janne "Loffe" Carlsson (1937-2017)

Ulf Elving intervjuade Janne Loffe Carlsson så sent som i april 2017

Skådespelaren, musikern, kompositören och bildkonstnären Janne "Loffe" Carlsson har avlidit. En skådespelare som lämnade ett ovanligt stort antal älskade porträtt bakom sig.

En säregen blandning av mjukt komiska och tunga dramatiska porträtt. Han kunde vara oberäkneligt, farligt munter i komiska roller som i "Repmånad" (1979) och "Göta kanal" (1981). 

Vemodigt försiktigt inåtspelande i filmatiseringarna av Stig Claessons romaner som i "Vem älskar Yngve Frej?" (1973)

Riktigt folkkär blev han genom rollen som Loffe i miniserien "Någonstans i Sverige" men kanske har han stannat i det kollektiva minnet allra tydligast som Katizis pappa i sin stora roll från 1979 där han helt smälter samman sina uttryck, tungsinne, värme och glädje.

Janne Loffe Carlsson föddes i Stockholm 1937 och gjorde sin skådespelardebut i Anderssonskans Kalle 1950.

I somras skulle han medverkat i farsen Rent mjöl i påsen, men ställde in sin medverkan av personliga skäl.

– Jag blir bedrövad. Det var världens goaste kille. Han var snäll, omtänksam och gjorde allt för andra människor. Och han var en stor konstnär på många olika grenar, säger regissören och vännen Björn Forsberg.

– Det man inte får glömma med Janne är att han var en seriös skådespelare också. Han var inte bara en komiker. Han målade och jag har hans tavlor hemma på väggarna och han var en fantastisk musiker. Framförallt var han en god kamrat, säger Björn Forsberg till P4 Kristianstad. 

Janne Loffe Carlsson var även en talangfull musiker och med i gruppen Hansson & Karlsson.

Han har beskrivits som en av Sveriges största talanger på trummor och har bland annat spelat med rocklegenden Jimi Hendrix och tenorsaxofonisten Dexter Gordon. 

– Det är en sorgdag idag, säger kollegan Rafael Edholm, som spelade mot honom i Göta Kanal. Janne är en del av svenska folksjälen.  

Tillsammans med sin sambo har Janne Loffe Carlsson bott i Öllsjö utanför Kristianstad de senaste 15 åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".