Kortklippt kvinna i röd kavaj.
1 av 2
- Jag hör vad du säger men jag tänker inte svara.. Angela Merkel anklagas för att undvika debatt. Foto: ODD ANDERSEN/AFP/TT
Kulturredaktionens Gunnar Bolin.
2 av 2
Kulturredaktionens Gunnar Bolin. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Kulturkrönikan: Merkel tar inte debatten

Kulturkrönikan Gunnar Bolin
3:26 min

Hettan i debatten saknas i tyska valrörelsen och ingen tror att det ändrar sig i kvällens stora TV-debatt mellan Angela Merkel och Martin Schulz.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

"Dr Merkels sömnlaboratorium". Så beskriver den tyske debattören Jacob Augstein kvällens, trots allt, efterlängtade TV-debatt mellan kristdemokraten Angela Merkel och hennes främste utmanare till kanslerposten: socialdemokraten Martin Schulz.

"Schlaflabor" det låter brutalare på tyska och Augstein går vidare med sina tråkig - och trötthetsmetaforer:

"Duell med sabel, 100 meter mellan kontrahenterna, kast förbjudet".

Så beskriver han den enda duellen mellan de två huvudkontrahenterna inför valet i Tyskland den 24 september.

TV-kanalerna som arrangerar det hela är en blandning av public service och privata sändare och bolagen har lagt sig platta för Merkels krav säger den förre chefen på Public servicekanalen ZDF, Nikolaus Brender:

"Merkel har fått en korsett så att hon slipper röra sig, Schulz har fått en en så att inte kan". Enligt Brender.

Och det som Merkels stab har fått igenom är t.ex. kraven på att publiken inte får ställa frågor, och att man inte fick dela upp debatten i flera.

Men det kanske ändå inte hade blivit någon riktig fart i debatten med tanke på Merkels rykte. Många anser att det t.o.m. hotar demokratin att fru Merkel så skickligt och konsekvent håller sig undan från både debatt - och personangrepp, man må kasta skit på kanslern, men man får inget tillbaka, på sin höjd får man, som Trump och Putin när de sagt något mindre väntat - ett snett lite överlägset leende.

Inte ens när ledaren för det sk systerpartiet, Bayerska CSU inför öppen ridå skällde ut Merkel för hennes hållning i flyktingfrågan kom det något tjuvnyp tilbaka, knappt ens en kommentar. Merkel stod där tyst och lugn utan att kommentera.

Martin Schulz anklagade Merkel och hennes parti att de förvägrar väljarna en debatt om landets framtid, och deras ovilja att just ta debatten hotar demokratin, dundrade Schulz.

Hans påhopp är förstås politik, ett sätt att försöka få fart på motståndarsidan, men mer generellt vad är det väljarna längtar efter? Mer ideologi? Klarare skillnader?

Har Merkel drivit sitt parti så mot mitten att skillnaderna mot socialdemokraterna inte längre är synliga? Schulz skriker "überhaupt nicht" verkligen inte .. Men hettan infinner sig ändå inte.

Och samtidigt, varje morgon då vi vaknar kan vi slå på datorn gå ut på våra sociala medier och mötas av motsatsen: tvärsäkra vänner som dunkar varandra i ryggen för de mest självklara saker, och i allt aggressivare ton. Här i mitt lilla rum kan jag minsann säga så här, och den som det inte passar kan jag blocka. Lajkningar och ryggdunkningar smattrar och på TV:n ser jag Angela Merkel le sitt blida och lite svårtolkade leende, jo mot den nya nationalkonservativa och islamofobiska högern tar hon i, då kan det blixtra i ögonen, men sen så sätter hon sig igen under sin korkek och viftar lojt bort oppositionsflugorna som försöker komma åt henne. Ikväll får vi se om Martin Schulz lyckas spela rollen av den där getingen som Kanslern sätter sig på.

Men fan tro´t. Och tyska folket lär enligt alla undersökningar ändå utbrista: Henne ska vi ha!

Gunnar Bolin

gunnar.bolin@sr.se

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".