Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RECENSION - LITTERATUR

Mer äventyr än känslor i Jerker Virdborgs "Sommaren, syster"

Publicerat fredag 1 september 2017 kl 06.00
Annina Rabe om Jerker Virdborgs "Sommaren, syster"
(2:27 min)
Författaren Jerker Virdborg.
Författaren Jerker Virdborg. Foto: Martin Stenmark

Författaren Jerker Virdborg fick mycket uppmärksamhet för sin senaste bok, novellsamlingen "Skyddsrummet Luxgatan". Nu är han romanaktuell med "Sommaren, syster" som är hans sjätte sedan debuten 2002.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Sommaren, syster
Författare: Jerker Virdborg
Sidor: 409

"Sommaren, syster" är en vacker titel på en roman. Det är en titel som väcker vaga associationer om sommaridyll, om stillhet och kanske också en smula vemod. Ingenting kunde vara längre från verkligheten. Jerker Virdborgs nya roman är en 409 sidor lång hård överlevnadskamp utan tillstymmelse till idyll. Det är visserligen sommar, huvudpersonerna är ett syskonpar. Men därefter är ingenting som förväntat.

Syskonen Erik och Anna är på flykt genom skogarna i ett Sverige som befinner sig i krigstillstånd. Mat och andra livsmedel har tagit slut. Syskonparet drar sig fram i skogen mer och mer förvildade. De drar sig inte för att äta upp en huggorm när hungern blir för stor. Ingen trygghet finns någonstans, utom möjligen i deras kärlek till varandra.
Anna är storasystern, den självklara ledaren som inte drar sig för att döda och bokstavligen gå över lik för att överleva, men som också har en stark och självklar beskyddarinstinkt gentemot sin lillebror.

Det är inte första gången Jerker Virdborg beskriver ett nutida Sverige i krig. Senast skedde det i novellsamlingen "Skyddsrummet Luxgatan". Ändå finns det mycket lite som binder skildringen till vår tid. Samtidsmarkörer som mobiltelefoner och hoodietröjor till trots får jag snarare känslan av 1940-tal och några av de författare som så uppenbart har inspirerat Jerker Virdborg: Thorsten Jonsson eller Olov Jonasson. Ibland så till den grad att det gränsar till pastisch. Det är det raka återhållna berättandet; en konkret beskrivning av ett händelseförlopp där känslor och reflektioner stannar under ytan. Det finns också ett lite pojkrumsaktigt intresse för detaljerade beskrivningar av diverse vapen.

Så kommer jag också på mig själv med att läsa "Sommaren, syster" som en äventyrsroman snarare än som en beskrivning av mänsklig utsatthet i ett krigstillstånd. Jerker Virdborg är som alltid en skicklig berättare. Få kan som han beskriva ett klaustrofobiskt tillstånd. Men jag ser huvudpersonernas rädsla och smärta mer än jag känner den.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".