RECENSION – LITTERATUR

Elegant och stillastående i "Tivoli"

2:12 min

PC Jersilds författarskap omfattar ett fyrtiotal böcker – nu kommer "Tivoli", där Gröna lund blivit ett reservat för välbärgade seniorer. Kristina Lindquist har läst.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Tivoli"
Författare: PC Jersild

Asta har aldrig haft en nära väninna, och nu är maken död också. Skulle hon kanske vilja vara med i ett försök för... eh, tekniska alternativ? Dansk formgivning och allt. Hon slår till, dockan anländer, en vecka senare är de bästa vänner.

Robotar som sällskapsdamer för ensamma äldre är en del av den service som erbjuds på Blissgardens, ett gated community som byggts upp där Gröna Lund en gång stod. En tragisk olycka satte stopp för tivolit och nu bor här kapitalstarka seniorer med utsikt över Stockholms inlopp. Eller utsikt förresten? De billigare lägenheterna har tv-skärmar istället för fönster – man vänjer sig.

Men Blissgardens är naturligtvis ett reservat för burgen medelklass. De riktigt rika har ju sina herrgårdar att dra sig tillbaka till, och de fattiga syns bara som skuggor i nattens mörker. Anläggningen städas nämligen av papperslösa, som inte tjafsar om pengar och arbetstider. Att slippa se den som upprätthåller livet är en central del av upplevelsen, de osynliga arbetsbina måste bara se till att akta sig för de bevakningsdrönare som surrar mellan Blockhusudden och Kastellholmen. Så kan de boende ostört ägna sig åt bingo, tango, kurser i ungdomssvenska och en obegränsad konsumtion av sjukvård. När kampen för tillvaron är över, blir livet ett sätt att fördriva tiden, som någon säger.

Lite yxigt kanske man kan dela in författare i två lag: De som intresserar sig för människans natur och de som intresserar sig för människans villkor. PC Jersild placerar sig åtminstone med den här romanen tydligt i den senare kategorin.

Det han gör är att med hjälp av ett antal grånande figurer skriva fram en värld, och en elegant satir över samhällets krassa paketering av livets slut. Och frågan om vad som egentligen utgör en meningsfull mänsklig tillvaro dröjer sig kvar, oavsett läsarens ålder.

Men som roman är "Tivoli" märkligt stillastående. Kanske i sig en effektiv bild av tillståndet i dödens dyra väntrum, men det gör att läsupplevelsen också känns lite statisk och utan riktning.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista