Roxane Gay
Roxane Gay är en av dem som kritiserar en ny filmatisering av Flugornas Herre. Foto: Jay Grabiec

Ny Flugornas Herre med tjejer i rollerna får kritik

Roxane Gay: Handlingen skulle aldrig bli så med bara kvinnor
1:53 min

William Goldings klassiker kan bli film igen. I en ny filmatisering kommer pojkarna att bytas ut mot flickor och det har väckt reaktioner på sociala medier.

Den senaste filmatiseringen av William Goldings roman, som handlar om en grupp brittiska skolpojkar som hamnar ensamma på en öde ö i Stilla havet, gjordes av Harry Hook 1990.

Denna gång är det Scott McGehee och David Siegel som ska stå för regin och vad som är nytt är att gruppen med pojkar ska bytas ut mot en grupp med flickor.
– Vi vill göra en trogen men ändå moderniserad adaption av­ boken men vår idé är att göra den enbart med flickor istället för pojkar, säger Siegel till tidningen Deadline.
Regissörsdon förklarar att bytet kan göra att människor får ett nytt synsätt på berättelsen då den berättas på ett sätt, som den inte har gjorts innan.

Nyheten om den nya filmen har möts av hård kritik, främst i sociala medier. Många menar att den ”giftiga maskuliniteten” som handlingen bygger på kan vara svår eller omöjlig att direkt översätta på en grupp med enbart kvinnor. Bland andra den amerikanska författaren Roxane Gay som skriver på twitter:
”En nyinspelning av ’Flugornas herre’ med bara kvinnor är meningslöst… bokens handling skulle inte utspela sig så om det enbart var kvinnor.”

Hon uppmärksammar också en intervju med författaren själv, där han förklarar att en grupp med pojkar fungerar bättre som representanter för ett samhälle i miniatyr och det inte skulle fungera om berättelsen enbart bestod av kvinnliga karaktärer. Andra röster på sociala medier frågar sig varför två män har fått ansvaret att skriva om denna berättelse om den nu ska handla om kvinnor och varför man har valt att göra om ”flugornas herre” istället för att hitta på något nytt, som handlar om kvinnor från första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".