Författaren Torbjörn Flygt.
Författaren Torbjörn Flygt. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
RECENSION – LITTERATUR

Nattsvart och fängslande i Flygts nya roman

Ulrika Knutson: "Torbjörn Flygt håller både sitt språk och läsaren i kort koppel"
2:17 min

Torbjörn Flygt fick ett stort genomslag med den självbiografiska "Underdog" 2001. Nu kommer den nya romanen "Flyktväg".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Flyktväg"
Författare:
Torbjörn Flygt

Alla pratar om kriget. Som om det stod för dörren! Som om vi samtidigt väntade på atombomber över Asien och grötrockarna i hemvärnet. Man ska passa sig för att leka krig...

Sådana tankar göds faktiskt av både Torbjörn Flygts "Flyktväg" och Jerker Virdborgs "Sommaren, syster". Två nya romaner som handlar om krig och flykt och våld i Europa, i en vag framtid. Men medan Virdborgs roman inte riktigt kan släppa den postmoderna sargen, så hoppar Torbjörn Flygt modigt rätt in i Beredskapslitteraturen och de stora känslorna, som hos Moberg och Gullberg och andra fyrtiotalets hjältar.

Det låter patetiskt, men i så fall är jag en patetisk läsare, för jag kunde inte värja mig mot berättelsen om Hart och hans hund. Hart är en harmynt särling, som bor på gården med mamma och två systrar. Pappa är inkallad. Till gården kommer två flyktingar, mor och dotter. Allt utspelar sig i ett antytt östeuropa, där man knappt har hämtat sig från det gamla imperiets förtryck förrän en ny totalitär regim inrättar koncentrationsläger för muslimska flyktingar. Till sist ingriper det internationella samfundet och fullt krig bryter ut.

De politiska förändringarna sker gradvis, med små lagändringar, nästan betydelselösa. Först förbjuds tiggeri, men snart döms kritiker för uppvigling, cenuren blir omfattande, oppositionen tystas. Det fiktiva landet i östeuropa flyter ihop med dagens debatt i vårt kära, gamla Sverige, med "godhetsapostlar" och allt.

Efter hand tar krigets logik över, och Flyktväg är inte minst en skarp berättelse om krigets klassiska könsroller. Nattsvart läsning, men fängslande. Man kommer inte undan, för Torbjörn Flygt håller både sitt språk och läsaren i kort koppel. Snön faller, tunna spår löper i landskapet, vi tvingas nosa längs leden mellan gott och ont.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".