Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Kulturmyndigheter kan tänka sig anonyma ansökningar

Publicerat måndag 4 september 2017 kl 16.48
"Är man jävig får man gå ut"
(2:20 min)
Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet
Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Efter P1-programmet Kalibers granskning av Konstnärsnämndens jävpolicy tycker flera kulturmyndigheter att regler kring jävsituationer vid beviljande av stöd och stipendier måste vara glasklara.

– Det är jätteviktigt, vi har ett uppdrag där vi ska besluta stöd utifrån ett oberoende, säger Kristina Colliander, chef för produktionsstöd på Filminstitutet.

I morse berättade det granskande P1-programmet Kaliber att Konstnärsnämndens jävpolicy inte omfattar vänskapsförhållanden och att de funnit flera fall där nämndens ledamöter beviljat stipendier till personer som spelar i samma band, ger ut skivor tillsammans, eller skriver musik till.

Konstnärsnämnden menar att branschen är liten och att det är svårt att inte träffa på varandra i arbetslivet. Men andra kulturmyndigheter tycker att riktlinjer för att undvika just jävsituationer måste vara glasklara.

Kristina Colliander berättar att när Filminstitutet anställer filmkonsulenter måste de lämna in en jävlista i förväg.

– Det kan vara någon du känner för väl, men det kan också vara en person du tycker illa om. Det kan påverka ett beslut, säger Kristina Colliander.

Och hon berättar att eftersom branschen är liten och många har samarbetet så har alla konsulenter flera poster på sin jävlista.

– Om man inte har en jävsituation så tror inte jag att man är rätt person att jobba här, för då har man för lite erfarenhet, säger Kristina Colliander.

Även Kulturrådet ser allvarligt på vänskapsförhållanden vid beviljande av stöd.

– Våra egna riktlinjer mot korruption och jäv säger att uppenbar vän eller ovän ska man inte hantera, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet.

Staffan Forssell berättar att varje gång ett beslut om pengar ska fattas frågar mötets ordförande om det finns någon i rummet som är jävig. I så fall lämnar man rummet när beslutet fattas.

Både Kulturrådet och Filminstitutet menar att kulturområdet är en bransch där många känner varandra och ett sätt att göra det mer tydligt skulle kunna var att man söker pengar anonymt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".