Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Författaren Anna Jörgendotter
Författaren Anna Jörgensdotter. Foto: Copyright/fotograf: Sara Mac Key.
RECENSION – LITTERATUR

Poetiskt, vackert och alltför redovisande

Elin Clason: "språket och frenesin i berättandet krockar med budskapet"
2:33 min

Författaren Anna Jörgensdotter har i tidigare romaner blandat biografisk fakta och litterär fiktion. I nya "Solidärer" utforskar hon historien kring det spanska inbördeskriget och de svenska frivilliga.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Solidärer"
Författare:
Anna Jörgensdotter

En innehållsbeskrivning gör inte den här romanen rättvisa, men på ytan handlar den om ett antal personer i 20-30-års åldern i mitten av 30-talet. Den utspelar sig i Gävle och på olika platser i Spanien. Klara och Ingemars lite ordfattiga kärlekshistoria går upp i rök och lite "bara för att" så åker hamnarbetaren och syndikalisten Ingemar till Spanien för att kämpa mot Franco. Kvar i Gävle blir Klara och det barn som ska födas. I Spanien möter först vi som läser romanen och sedan även Ingemar, Conxa, som lämnar sin son hos nunnorna för att plocka upp ett gevär och kasta sig ut i kaoset, kriget.

Men det är så mycket mer den här romanen vill berätta; här finns själva Gävles utveckling; arbetsbrist och kyla som kramar ben och hjärta, här finns kvinnornas respektive arbetarnas liv, roller och möjligheter, här berättas om de olika fackliga organisationerna och skillnaderna dem emellan, här finns blodet i det spanska dammet, den växande nationalismen, nazisterna och fascisterna - och i och med det en inte helt oviktig koppling till vår tid. Dessutom är det en roman om kärlek och längtan. Längtan efter att vara någon annanstans, att vara någon annan, att vara den som reser och längtan efter den som försvann... Och så tillkommer det politiska; där berättelsen om Joe Hill är ett spår och där nyhetsbevakningen kring de som lämnade Sverige för att åka och slåss som frivilliga är ett annat.

Anna Jörgensdotter skriver poetiskt flödande och liksom elastiskt, men språket och frenesin i berättandet krockar med budskapet: kritiken mot krigets meningslöshet, om behovet att vara någon som säger emot och som inte vill vara en liten lort.

Jag tror att Anna Jörgensdotter har levt väldigt nära den här skrivprocessen, att hon läst på och studerat och samlat fakta och information men sedan inte kunnat välja bort. Det är för mycket och det är redovisande - poetiskt och vackert visserligen - men gatunamn, exakta datum och historiska fakta blir precis det, även om de filtreras genom fiktiva personers fiktiva samtal, drömmar, tankar eller brev.

Mer om Litteraturrecensioner

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".