Florence Pugh i Lady M. Foto: Ari Wegner
Florence Pugh i Lady M. Foto: Ari Wegner
RECENSION - FILM

Våld och sex möter filmisk skönhet i Lady M

Anneli Dufva om filmen Lady M
2:29 min

Lady M är brittiske teaterregissören William Oldroyds filmdebut, baserad på den ryske författaren Nikolai Leskovs kortroman Lady Macbeth från Mzensk.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Lady M
Originaltitel: Lady Macbeth
Regissör: William Oldroyd
Skådespelare: Florence Pugh, Christopher Fairbank, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie
Genre: Drama
Betyg: 4 av 5
 

Vad är feminism? Vad är feminism? Kommer jag på mig själv att tänka när jag sett filmen Lady Macbeth – eller Lady M som den konstigt nog kallats i Sverige fast det finns en annan film från 2017 med den titeln.

Till en början verkar det både bekant och tydligt. Vi ser en ung kvinna som gifts bort och hamnar i ett kärlekslöst äktenskap i ett kallt hus på heden. Det blåser. Det är ensamt. Systrarna Brontë skulle kunna bo i gården bredvid.

"Systrarna Brontë skulle kunna bo i gården bredvid."

Vi ser maken som först befaller kvinnan att klä av sig, för att sedan inte vilja ha henne. Vi ser hur hennes hår borstas elakt hårt och hur hennes kropp lika hårt stängs in i korsetten, hur svärfadern hånar henne och vill släcka hennes egen vilja.

Florence Pughs Katherine är ung och mjuk, med rosenkinder och vackra ögon, men hon har också en röst som är djup och mogen och ett trots som ligger och vibrerar under ytan. Ett sundhetstecken, en kvinnlig självständighetsmarkör, tänker jag – lite nöjt.

Och det märks att regissören William Oldroyd arbetat med teater. I god mening, alltså. För det här är ett kammarspel i tydliga scener som berättar med kroppsspråk och blickar och litar till skådespeleriets nyanser.

Samtidigt som bildspråket får närmast måleriska kvaliteter i den karga miljön med blekt ljus och dova färger. Som vore det Hammershöi in motion.

"Den sexuella frustration Katherine känner och som får henne att bli alltmer besatt av en man som jobbar på gården, den leder till våld, till grymhet och vidriga handlingar.

Men sedan tar filmen vägar som inte alls är de väntade. Den sexuella frustration Katherine känner och som får henne att bli alltmer besatt av en man som jobbar på gården, den leder till våld, till grymhet och vidriga handlingar.

"Det handlar om makt och om klass och om vid vilken punkt som offret blivit förövare."

Det handlar om makt och om klass och om vid vilken punkt som offret blivit förövare.

Det är en kuslig historia och en bra film.

Mer om Film- och tv-recensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".