Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga förväntningar på nya boken i "Millennium"-serien

Författaren David Lagercrantz: "Och nu är förväntningarna höga"
2:06 min
David Lagercrantz författare
Författaren David Lagercrantz. Foto: Tor Johnsson

 Vid midnatt släpps "Mannen som sökte sin skugga", den femte delen i "Millennium"-serien.

Länk till kortdokumentären "David Lagercrantz författardemoner" under artikeln

David Lagercrantz har skrivit sin andra bok efter originalförfattaren Stieg Larssons död.

Det väckte debatt när han tog över efter Stieg Larsson, men kommersiellt blev det en stor framgång med sex miljoner sålda böcker - och totalt 90 miljoner i hela Millenniumserien.

Och nu är förväntningarna höga, säger David Lagercrantz.

– Jag tror att det finns väldigt stora förhoppningar, att den ska sälja mycket. Men om du skriver en bok kan du bara tänka på att det ska bli en bra bok. En bra bok ska i och för sig ha page turning-kvaliteter som gör att den säljer. Men jag kan inte sitta och tänka på det, utan det får gå som det går.

David Lagercrantz fick uppdraget att ta över som Millenniumförfattare i slutet på 2013. Då hade rätten till Stieg Larssons författarskap gått igenom en bitter arvstvist. David Lagercrantz och förlaget kritiserades för gravplundring, för att vilja sko sig på det Stieg Larssons lämnade efter sig.

– Arvstvisten var väldigt sorglig och den gör mig ont. Men Stieg Larssons författarskap gynnades ju bara: Hans karaktärer stärktes och växer, hans böcker läses av en ny generation, hans livsverk uppmärksammas. Så enligt mitt sätt att det se det var det en win-win.

Eva Gedin är förlagschef och förläggare på Norstedts.

– Förra gången var det mer laddat: Hur skulle läsarna ta emot det? Hur skulle kritikerna ta emot det? Nu har vi förstås högre förväntningar när vi vet hur bra det gick. Det här är ju liksom ett framgångståg.

Vad har det betytt för förlagets framtid och överlevnad?

– Det är klart att vi har tjänat väldigt mycket pengar, men det har inte varit avgörande för vår överlevnad.

David Lagercrantz kontrakt sträcker sig över ytterligare en bok. I hans dator håller Millennium sex, än så länge namnlös, nu på att växa fram. Men trots framgångarna så kommer den sjätte också bli den sista, säger han.

– Jag skriver en bok till. Även om jag nu har fått förfrågningar om att skriva fler, så skriver jag en till och sen ska jag gå vidare.

Det vet du?

– Jag vet ingenting. Jag kan alltid bli frestad och lockad och smickrad och jag är ingen stark person. Men jag tror att det skulle vara väldigt bra för mig att gå vidare och erövra nya saker. Jag vill inte fastna någonstans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".