Mord på ännu en journalist i Indien

Gauri Lankesh kritiserade hindunationalistiska krafter i det indiska samhället
1:13 min

På tisdagen mördades ännu en journalist i staden Bangalore i södra Indien. Hon sköts till döds utanför sitt hem.

Gauri Lankesh var journalist och aktivist och känd för sin kritik mot de hindunationalistiska krafterna i det indiska samhället. Hon var utgivare för en tidskrift i Bangalore och dömdes i fjol för ärekränkning på grund av sina artiklar mot det regerande hindunationalistiska partiet BJP.

Igår kväll vid åtta tiden när hon kom hem till sin bostad, sköts hon på nära håll. Enligt vittnesuppgifter till den lokala polisen ska tre personer ha skjutit mot henne men vilka de är och varför hon dödades vet man ännu inte.

Tillvägagångssättet påminner om ett annat mord i staden. 2015 mördades den liberala författaren och akademikern M.M.Kalburgi. Även han sköts på nära håll i sitt hem. Mordet på honom blev startskottet på en intensiv debatt i Indien om intolerans där författare och intellektuella hävdat att landet blivit allt mer intolerant.

Bland annat politiker och journalister har fördömt tisdagens mord på Gauri Lankesh. Delstatsministern i Karnataka där Bangalore ligger har kallat dådet för ett "mord på demokratin."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".