Ord

Veckans ord: Nånstans

"Nånstans kan jag tycka att..."
2:46 min

Varje vecka skärskådar P1 Kultur ett ord som på något sätt reflekterar den tid vi lever i. Eskil Krogh Larsson hittar ett gammalt ord i ett nytt sammanhang. Veckans ord är "nånstans".

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Du känner säkert igen formuleringen: "nånstans känner jag att...". Eller "nånstans har hon ju rätt i att..."

Istället för kort och gott: "hon har rätt i att..." eller "jag känner att...".

En uppfattning eller känsla placeras till en ospecificerad plats: "nånstans" känner vi eller tycker vi.

Men var?

Någonstans i kroppen? Knappast. Eller nånstans i universum? Någonstans i ett fiber av vårt väsen?

Jag tror att det började dyka upp för kanske tiotalet år sedan och har närmast satt sig i det gängse språket vid det här laget.

Det är ett av de där orden som filar av kanterna, mjukar upp konturerna; låter oss glida undan, undvika en exakt position.

Ordet får hela meningen att sjunka ner i en allmän vaghet.

Ett välplacerat "nånstans" låter oss ta ett litet, litet steg tillbaka, bort från ett ansvar för vad vi säger. I stället för att peka ut vägen, liksom vispar vi lite slappt med handen i luften i en ungefärlig riktning som vi aldrig kommer att behöva stå till svars för.

"Nånstans kan jag tycka att..."

Och kanske inget konstigt med det, vem vill inte ha det lite slappt, slippa förklara sig så noga, slippa tänka efter, slippa förklara igen, slippa argumentera, slippa vara så jävla petig?

Vispa lite med handen bara. Där, nånstans.

Samtidigt ser det ut som en paradox i den här tiden som ofta beskrivs som polariserad med djupt grävda skyttegravar och tvärsäkra ståndpunkter. Betonggjutna återvändsgränder där du är din åsikt och gränsen mellan position och person helt upplösts. I den syrefattiga miljön föds sällan särskilt bra idéer heller.

Men kanske man kan se en tredje väg, vid sidan av den tvärsäkra och den slappa: den ambivalenta. Jag skulle vilja föreslå det - tveka oftare, dröj med svaret, var kluven, vackla i din åsikt, låt vankelmodet få spelrum.

Inte vag, inte tvärsäker - gärna ambivalent.

Mer om Veckans ord

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".