Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nazister i vita skjortor på rad i en demonstration.
Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera under bokmässan Foto: Ulf Palm/TT

Nordiska motståndsrörelsen får demonstrera under bokmässan

"Visst kan det bli bekymmer"
2:16 min

Polisen har beslutat om ett begränsat demonstrationstillstånd för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Restriktionerna gäller rutten, som blir en annan än den NMR önskade, och att demonstrationstiden är kortare. Däremot får de samlas utanför Bok & Bibliotek, som de önskat.

– Det finns en koppling till bokmässan, och därför vill de vara där, och då ska vi försöka efterkomma det om det går, säger Erik Nord som är Polisområdeschef Storgöteborg.
– Visst kan det bli bekymmer men det är ytor där vi tror att det ska kunna fungera utifrån de stora polisresurser vi stoppar in.

Polisen har förberett sig för ett offensivt arbete mot brott och ordningsstörningar och poliserna kommer att bära kroppskameror vid tillfället, för att kunna göra bedömningar i efterhand. De är beredda på att det kan väcka starka känslor när en nazistisk rörelse demonstrerar.

– Vi har gjort en delvis ny tolkning av rättsläget när det gäller brottet hets mot folkgrupp, där vi konstanterar att använder man uniformklädsel, eller uniformt beteende som får en att tänka på nazistiska demonstrationer i Tyskland på 1930 och -40talen, då kan det uppstå brottsmisstankar mot enskilda personer. Och kryddar man det med att man använder tecken, symboler och attribut som förefaller våra ersättningssymboler för nazistiska symboler då kan man bli rapporterad för hets mot folkgrupp.
– Därför uppmanar vi demonstranterna att inte använda uniform klädsel, uniformt beteende och inga symboler då sänker ni risken att bli rapporterade avsevärt, säger Erik Nord.

Demonstrationståget kommer att passera området Heden. Där har ETC och Leopard förlag ordnat en egen litteraturfestival, Bokmassan som ett alternativ till den stora mässan. De gör dem för att visa sitt missnöje med att Nya tider får hålla till på Bokmässan. Andreas Gustavsson är Chefredaktör och vd på ETC och han är upprörd.

– Jag blir bestört. Vi valde också att som tidningshus att inte vara med på Almedalen i år och det var av samma anledning. Vi kommer inte dela plattformar med nazister och att man får en sådan central demonstrationsplats är befängt, säger han.

Erik Nord förklarar,

- Vi är ju satta för att upprätthålla svensk lag och så här ser lagen ut. Det paradoxala är att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och Europakonventionen som kom till efter de förbrytelser som nazisterna gjorde under andra världskriget, de säger att det är oerhört viktigt att ha åsikts, demokrati och demonstrationsfrihet. Man kan säga att det vi gör är vårat bidrag att upprätthålla demokratin.

NMR är besvikna över den nya rutten och hävdar på sin internetportal Nordfront att beslutet är politiskt motiverat. Nordfront hänvisar till poliskällor som säger att rikspolischefen Dan Eliasson och polisens NOA-grupp har kört över Göteborgspolisen.

– Nej det stämmer inte, den ligger kvar hos oss här. Däremot kommer vi få hjälp från hela nationen men det är ju för att vi begärt hjälp. Beslutet har vi tagit här i region väst, säger Erik Nord.

Om Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det politiska målet för NMR (eller dess föregångare Svenska Motståndsrörelsen SMR) är att genom revolution avskaffa det demokratiska samhället och istället införa ett nationalsocialistiskt styre. Detta är en vedertagen uppfattning om rörelsen hos såväl forskare som Säpo. Säpo bedömer inte organisationen som ett hot mot statsskicket, men däremot att de kan vara farliga för enskilda medborgare.

Rörelsen grundades inom vit makt-kretsar i slutet av 90-talet och har fungerat som en samlingspunkt för medlemmar ur Nationell Ungdom, Vitt Ariskt Motstånd, med fler. Rörelsen har de senaste åren antagit en mer inlindad officiell retorik, och tillbakavisar själva att de vill avskaffa demokratin helt eller att våld är en fungerande kampmetod. Men som bl.a. Säpo konstaterat är detta sannolikt av taktiska skäl för att exempelvis undvika rättsliga processer.

Rörelsen leddes fram till 2015 leddes av Klas Lund (dråpdömd för Ronny Landin-mordet 1986, dömd för bankrån, olaga vapeninnehav, misshandel mm) som också startade Vitt Ariskt Motstånd. Nuvarande ledaren Simon Lindberg kommer ur rörelsen Nationalsocialistisk Front.

Tre av rörelsens anhängare har dömts för en serie dåd mot flyktingförläggningar och ett syndikalistiskt bokcafé i Göteborgsregionen. En mycket hög andel av medlemmarna är dömda för våldsbrott, vapenbrott och hets till folkgrupp, enligt uppgifter från Expo.

NMR sitter som folkvalda på SD-mandat i två kommuner (Ludvika och Borlänge), efter att deras namn skrivits in på öppna valsedlar av väljare. I Ludvika sitter organisationens talesman på mandatet. SD har officiellt tagit avstånd från detta.

Mer om Bokmässan i Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".