Regissören Ragnhild Ekner I Hässelby gård
1 av 2
Regissören Ragnhild Ekner I Hässelby gård Foto: NIna Asarnoj
Filmens Jussi i huva och dreadlocks och regissören Ragnhild Ekner stående.
2 av 2
Filmens Jussi i huva och dreadlocks och regissören Ragnhild Ekner stående. Foto: Folkets bio

”Trafikljusen blir blå imorgon” – en film om graffiti och självmord

Regissören Ragnhild Ekner om Trafikljusen blir blå imorgon
7:55 min

Två veckor före sin trettioårsdag begick Jussi självmord. Han var graffitigängets centrum, den eld som så många värmde sig vid. Regissören Ragnhild Ekner porträtterar en vän och en tid.

Nyligen vann SVTs ”30 liv i veckan”, en dokumentärserie om psykisk ohälsa och självmord, pris på Kristallengalan, det branschevenemang då årets bästa tv-insatser belönas. Och frågan om varför människor begår självmord och hur man kan försöka förhindra det, har varit högaktuell i år, både inom fiktionen och i dokumentär form.

Den hypade Netflix-serien ”13 reasons why” om highschool-eleven Hannahs liv och död fick både hård kritik för att det inte fanns varningstexter och information till de ofta unga tittarna, samtidigt som serien var en supersuccé i målgruppen.

Regissören Ragnhild Ekners dokumentär ”Trafikljusen blir blå imorgon” handlar om hennes vän Jussi som tog livet av sig 2010. Filmen är en nostalgisk tillbakablick på det tidiga 2000-talet och Ragnhilds graffitimålande kompisgäng som festade och sprayade och var varandras familj. Och där den konstnärligt begåvade Jussi med rastahåret, var en centralgestalt som ofta upplät sin blåa soffa för behövande.

Ragnhild Ekner och jag träffas i Hässelby gård, namnet på en tunnelbanestation i västra Stockholm. Det är också den plats där hon både är född och där hon träffade sin vän Jussi för första gången. Han var 22 och hon 20.

Hässelby gård är ett miniuniversum av kaklade gångtunnlar, korvkiosk och barndomsminnen. Ragnhild Ekners film om tiden mellan 20 och 30 är en skiktad minnesväv av foton och korta filmsekvenser till dagboksliknade anteckningar, lästa av Ragnhild själv.

Filmen är både nostalgisk tillbakablick och ett slags rekonstruktion av denna viktiga tid. Det faktum att gängets kärleksfulla centrum, Jussi, är borta, berättar Ragnhild Ekner tidigt i filmen, på ett lite sakligt, nästan osentimentalt sätt, för att kunna gå vidare i sin berättelse.      

Vi besöker den kringbyggda gården med de gröna balkongerna på Kavaljersstigen, där Jussis mamma bodde och kompisen Kalle och så huset där Ragnhild själv föddes. Och när vi passerat torget tillbaka, förbi tunnelbanan och under en gångbro, då får vi syn på en liten grön nedklottrad byggnad där Ragnhild Ekner känner igen spåren av en gammal vän som inte finns mer. För Jussi är inte den enda som lämnat gänget.

– Det handlar både om överdoser och självmord och misshandel, det var inte bara Jussi som dog efter att den här speciella perioden i livet var slut, säger hon.

Ragnhild Ekners film Trafikljusen blir blå imorgon är ett försök att visa hur viktig Jussi var för henne och kompisgänget, att så här sju år efter hans död ge honom något tillbaka av all den kärlek och omtanke han visade andra.

– Det är som om jag velat hylla honom och ge honom credd i efterhand och filmen är ett sätt att faktiskt försöka göra honom odödlig för resten av världen, säger hon.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".