Karsten Dyhrberg Nielsen
1 av 2
Karsten Dyhrberg Nielsen Foto: Fredrik Hjerling
Medlemmar kräver en extern granskning av Stim
2 av 2
101 medlemmar har skrivit under begäran om extern granskning Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Ny begäran om granskning av Stim

Susanne Wigforss: "Vi kräver en rättvisare fördelning, demokrati och transparens"
1:59 min

Igår lämnade en grupp medlemmar återigen in en begäran om en extern granskning av Stim. De undertecknande vill att systemet för utbetalning av upphovsrättspengarna ses över.

Stim har i uppdrag att förvalta musikrättigheter och dela ut ersättning till musikskapare. De medlemmar som undertecknat begäran om en extern granskning menar att Stim-pengarna inte alltid betalas ut till rätt upphovsmän. 

– Många medlemmar är missnöjda. Det är en växande grupp låtskrivare och textförfattare som har drabbats av Stims allt sämre precision i utbetalningarna. Vi kräver en rättvisare fördelning, demokrati och transparens inom Stim, säger Susanne Wigforss som är textförfattare och kontaktperson för gruppen.

En liknande begäran lämnades in till ledningen i Stim tidigare i år, men avslogs då på grund av formaliaskäl.

För att ett beslut ska kunna fattas om en extern granskning så behöver 10 procent av de röstberättigade medlemmarna kräva att styrelsen kallar till en extrastämma för att där behandla förslaget. 

– 10 procent av 921 medlemmar, det är bara 93 underskrifter. Men vi har 101. Så vi har marginal, säger Susanne Wigforss.

Stims vd, Karsten Dyhrberg Nielsen, säger att det ännu är för tidigt att säga om det kommer bli en extrastämma den här gången, där frågan om extern granskning behandlas.

– Nu fick vi in den igår och det första steget hos oss är ju att vi läser ordentligt och förstår vad som har kommit in och det har vi inte hunnit göra än. Om det är så att våra medlemmar önskar en extrastämma och de uppfyller de formella kraven så kommer vi att behöva genomföra det, sådana är reglerna, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

Hur tror du på möjligheten att i framtiden genomföra en extern granskning av Stims ekonomi?

– Vi har ju redan väldigt etablerade mekanismer för granskning. Vi genomför en revision av Stims verksamhet varje år och lägger fram en årsredovisning som visar vad vi gör. Så som utgångspunkt känner vi att  vi är mycket transparenta. Vi har heller ingen annan önskan som medlemsorganisation än att vara jättetransparenta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".