Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Han var gränslös i sitt skapande". Sven-Hugo Persson minns Hans Alfredson (1931-2017)

Uppdaterat måndag 11 september 2017 kl 08.47
Publicerat söndag 10 september 2017 kl 18.38
Sven Hugo Persson och Ulrika Knutson minns Hans Alfredson
7:58 min
Hans Alfredson.
1 av 7
Foto: Stefan Lindblom/SvD/TT
Man med mössa i handen framför Skansens ingång.
2 av 7
1992 blev han chef för Skansen. I tre år var han frilufsmuseets främste reklampelare. Foto: Anders Wiklund / TT.
Man vid filmkamera.
3 av 7
Hasse Alfredson under inspelningen av filmen "Den enfaldige mördaren". Foto: Stefan Lindblom / TT.
Man på scen
4 av 7
Hasse Alfredson fick hedersbaggen på Guldbaggegalan 2013 Foto: ANDERS WIKLUND / TT.
Två personer med glas mot öronen.
5 av 7
Tage Danielsson och Hans Alfredson, i revyn "Glaset i örat" på Berns i Stockholm. Foto: Jan Collsiöö/TT.
Två personer i svartvit bild.
6 av 7
Komikerparet Hans Alfredson och Tage Danielsson repeterar inför premiären på revyn "Spader, Madame!" på Oscarsteatern i Stockholm. Foto: Owe Sjöblom / TT.
Hans Alfredson Foto: SVT Bild
7 av 7
Hans Alfredson sommarpratade 2009. Foto: SVT Bild

Kritikern och dramaturgen Sven-Hugo Persson minns en svensk entertainer, författare och filmregissör.

Efterlyssna på Ekots extrasändning – under artikeln

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Hans Alfredson blev först känd som komiker i skiftet 50/60-tal när alla svenskar fortfarande tog del av samma radio och tv-program. Sketchen som han gjorde i en Knäppupprevy med Martin Ljung om ”den lilla guben”, den skrattade jag åt och härmade när jag ännu var ett barn. Och sen fortsatte jag genom åren att citera Hasserepliker som ”Det hade jag ingen aning om” eller ”Jag säger bara Roger Moore”.

Hans Alfredson hörde till de underhållnings och kulturprofiler som gjorde tydliga avtryck i Sverige under andra hälften av 1900-talet. Kan bara jämföras med Povel Ramel, Ingmar Bergman, Astrid Lindgren. Folkhemsikoner som han också samarbetade  med.

Hasse stod för den anarkistiska fräckheten och den vilda surrealistiska fantasin.

Hans Alfredson träffade Tage Danielsson på radions underhållningsavdelning i mitten på 50-talet. Hasse och Tage som man sade kompletterade varandra på ett fulländat vis.

Tage stod för den finurliga eftertänksamheten, det kloka, klara förnuftet. Hasse stod för den anarkistiska fräckheten och den vilda surrealistiska fantasin. Hasse blev också den geniala improvisatören och Sverige lyssnade till hans balansgång på slak lina som Valfrid Lindeman.

Det fanns också i deras texter politisk skärpa som varit ganska sällsynt i svensk underhållning. En satir från en besviken socialdemokratisk vänster. Och detta kombinerades med en alldeles ovanlig värme i deras scenframträdanden.

Hans Alfredson var gränslös i sitt skapande. Han skrev romaner och pjäser och barnvisor som Blommig falukorv. Han gjorde scenografi till revyerna och han var filmregissör.

Hasse och Tage gjorde många filmer tillsammans, men sen började Hans Alfredson att göra egna filmer. Allvaret blev större. Där var den mörka, bisarra satiren Ägget är löst och dramat Den enfaldige mördaren.

Mörkret och sorgen och en viss vresighet kunde också finnas hos privatpersonen Hans Alfredson, till mångas förvåning. Men jag hade turen att få träffa honom i de där ögonblicken då man fick ta del av de lekfulla infallen. Det förtjusta fnisset. Den gudabenådade humorn.

Så utan att förringa de allvarliga inslagen i hans konstnärskap så vill jag nu ändå säga att vi sörjer en entertainer, en stor underhållare.

Hans Alfredson dog i dag på Danderyds sjukhus uppger hans familj till TT.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".