Palmyra. Foto: Silvan Rehfeld/TT
Palmyra. Foto: Silvan Rehfeld/TT

Omfattande databas med bilder på hotat kulturarv

Omkring 100 000 bilder specifikt på kulturarv från hela världen finns i Wikimedia Commons, en digital databas där användare själva lägger in bilder som sedan får användas gratis. 31 av dessa bilder visas nu i en utställning.

I slutet av september avslutas projektet Kopplat öppet kulturarv, ett samarbete mellan Wikimedia, Unesco och Kulturarv Utan Gränser.

Sen 2016 har man arbetat med att samla in och bevara bilder och information kring kulturarv världen över som riskerar att förstöras. Allt från privatpersoner till kulturinstitutioner har bidragit till arbetat

– I projektet har vi bland annat besökt flera länder och försökt påverka beslutsfattare och kulturdepartement att släppa de databaser med bilder som finns fria. I Sverige är vi lyckligt lottade eftersom Riksantikvarieämbetet varit tidigt ute med fria liscener,  samtidigt som det i vissa länder inte ens finns någon bra översikt alls över vilka kulturarv som finns, säger Axel Pettersson, projektledare på Wikimedia Sverige.

31 av de omkring 100 000 bilderna visas nu också i utställningen "Resor genom vårt ömtåliga kulturarv: upptäck, bevara och sprid", under måndagen öppnar den i Spånga församlingshus i Stockholm. Tidigare hare den visats bland annat på UNESCO:s huvudkontor i Paris.

– I utställningen finns till exempel en bild från Sverige, från Kiruna kyrka, en stadsmiljö som förändras i och med att staden flyttas. Det finns också bilder från Palmyra, som inte finns kvar längre så som det en gång såg ut, säger Axel Pettersson.

När det gäller databasen så är det användarna själva som ansvarar och hjälps åt med granskning av bilder. Axel Pettersson menar att volontärerna är duktiga på att upptäcka och informera om felaktigheter eller manipulation. Det finns stora och viktiga vinster med att kunna tillgängliggöra fakta kring kulturarv på det här viset menar Axel Pettersson.

--Det är svårt att se hur miljöer i andra delar av världen ser ut. Ännu svårare är det att se miljöer som inte finns kvar på grund av att det skulle byggas ett nytt kvarter eller på grund av att det bombats på grund av krig. Och att ha det materialet tillgängligt och bevarat i en databas så att det går att visa upp ger en större förstålese för hur det ser ut utanför den egna lilla miljön, säger Axel Petterson.

Relaterat

Mer om Kulturarv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".