Alice Bah Kuhnke
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Unga Klara blir nationell scen för barn och unga

Alice Bah Kuhnke: "Ett stort ansvar och uppdrag som Unga Klara nu får"
1:16 min

Första renodlade barn- och ungdomsscenen som får ett nationellt uppdrag.

Det statliga stödet höjs samtidigt till 16,2 miljoner under 2018, för att därefter ligga på 15,4 miljoner kronor.

- Vi har haft en osäker ekonomisk situation i åtta år och har trots det fortsatt att möta barn med konst som tar dem på allvar. Vi har gjort teater om saker som barn och unga möter i sin vardag, men som vi vuxna kanske duckar för att prata om. Jag är glad att regeringen lyfter Unga Klara till en nationalscen, säger Nisha Besara, vd för Unga Klara, i ett pressmeddelande.

Unga Klara grundades 1975 av Suzanne Osten, då som en del av Stockholms stadsteater. Sedan 2009 har Unga Klara varit en fri teatergrupp, utsedd till viss aktör. Suzanne Osten lämnade teatern 2014 och sen dess är Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff dess konstnärliga ledare.

– I uppdraget som nationalscen ingår att man ska nå ut till hela landet och vara angelägen för alla. Så det är ett stort ansvar och uppdrag som Unga Klara nu får, säger Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Hur ska man se till pengarna inte försvinner i administrativa kostnader utan att det faktiskt blir fler föreställningar och mer teater?

– Med det stora uppdraget som nationalscensuppdraget innebär så följer också en uppföljning och det handlar om att man ska ha producerat teater för barn och unga. Och att man ska göra det i samverkan och göra det smart. Så jag förväntar mig och är djupt övertygad om att Unga Klara i och med uppdraget också kommer leverera mer teater till fler. 

Budgetpropositionen är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.  

Nisha Besara, vd för Unga Klara, säger att det är för tidigt att svara på exakt hur det nya uppdraget kommer påverka vad som visas på scen.  

– Det konstnärliga innehållet kommer inte förändras. Utan det kommer fortsätta hålla samma högkvalitativa nivå. Vi uppfattar oss själva som väldigt omtyckta av alla våra vänteatrar runt om i landet och vi samarbetar ofta. Så jag tror att det här blir ett lyft för även regionala och lokala teatrar för barn och unga.

Suzanne Osten hoppas att Unga Klaras nya status som nationalscen ska innebära mer barn- och ungdomsteater som undviker klichéer och vågar vara obekväm.

– Konst för mig är att få syn på nya saker. När jag började med barnteater, då var det här med barn ingenting, det var bara underhållning för några som inte var viktiga. Men det har vi ändrat på nu, säger hon.

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".