Queerutställning Brasilien
1 av 2
Den största konstutställningen någonsin med queertema i Brasilien har stängts efter protester. Foto: M Liotti/Santander Cultural
Den största konstutställningen någonsin med queertema i Brasilien har stängts efter protester.
2 av 2
Den största konstutställningen någonsin med queertema i Brasilien har stängts efter protester. Foto: M Liotti/Santander Cultural

Konsthall stänger queerutställning efter protester

Brasiliens första stora queerkonstutställning har stängts ner efter en våg av protester från främst högerkonservativa aktivister.

Beslutet om att stänga utställningen "Queermuseum" i Porto Alegre togs av den privata museiledningen på Santander Cultural, sponsrade av den spanska bankjätten med samma namn, i söndags.

Det följde på en vecka av tilltagande protester, både utanför konsthallen och på nätet, mot vad aktivisterna kallade "blasfemi" och "pedofili" i utställningen. I ett uttalande på Facebook förklarade museiledningen i söndags beslutet med att man inte vill så split eller bidra till "missaktning" mot personer eller symboler.

Det var också så utställningens curator Gaudêncio Fidelis fick reda på beslutet. Han uppger för tidningen Hyperallergic att utställningen bara fått positiv respons under de veckor som föregått protestkampanjen.

Utställningen som skulle ha pågått i en månad till var den största i sitt slag och visade verk av framstående brasilianska konstnärer som Lygia Clark och José Leonilson, liksom av mindre kända samtida konstnärer.

Museiledningens agerande har nu vållat motprotester, inte minst bland de deltagande konstnärerna själva. En demonstration till stöd för utställningen hölls på tisdagen utanför konsthallen.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".