kapetanovic
Regissören Goran Kapetanovic Foto: David Richter/SR

Krigslek blir till allvar i Goran Kapetanovic "Krig"

En film om maktkampen mellan två barngäng
3:05 min

Kampen om makten mellan två barngäng i kvarteret, handlar guldbaggebelönade Malmöregissören Goran Kapetanovics film "Krig" om. Trots titeln är det en barn och ungdomsfilm, men tar upp ämnen som hierarkier, grupperingar och motsättningar.

Nyinflyttade 11-åriga Malte dras in i maktkampen mellan två barngäng om en skejtlada. Eftersom Malte är kunnig i krigsteori, blir han snart den ena sidans strateg och lär ut hur man ska vinna både mentalt och med maktmedel. Goran Kapetanovic säger att han ville göra en äventyrsfilm, med både allvar och skratt, men som handlar om moraliska värderingar.

– En äventyrshistoria men som ändå har ett väldigt laddat politiskt och moraliskt dilemma, säger Goran Kapetanovic

I filmen låter Kapetanovic, barnskådespelarna prata ett vuxet språk. Och det var ett medvetet val.

- Ja det var det. Ofta använder man barn på film som en form av rekvisita, i underhållningssyfte, som vuxna ska skratta åt. Jag ville se upp till barnen, låta dem använda det vuxna språket, och ta dem på allvar även när jag regisserade, säger Goran Kapetanovic. 

Ganska snart eskalerar motsättningarna mellan gängen. Det Malte har läst i krigsböckerna, funkar inte alltid i praktiken. Konflikten börjar leva sitt eget liv, oavsett vad han tycker. Han tappar kontrollen. Hur grupperingar kan bli otäcka säger Kapetanovic att han själv såg som ung i forna Jugoslavien. Det började redan innan kriget bröt ut.

– Jag var själv vittne till hur man hittade egna grupper, och utgick från det. För att skilja sig från mängden ville man skapa olika grupperingar, som var emot varandra. Och allt var teori i början, säger Goran Kapetanovic

– Kanske den här filmen är lite av en påminnelse om det som jag inte vill ska hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".