Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kyrkovalet: Kulturarvsfrågorna i skymundan

Så tycker nomineringsgrupperna om kulturarvet
2:47 min
Stenkumla kyrka
Stenkumla kyrka Foto: Katarina Josephsson.

Med sina runt 3000 K-märkta kyrkor och byggnader har Svenska kyrkan ett stort ansvar för Sveriges kulturarv. Ändå hamnar kulturarvsfrågorna i skymundan när kyrkan går till val på söndag.

Kulturnytt har bett de största nomineringsgrupperna på nationell nivå svara på frågan: Vilket ansvar ska Svenska kyrkan ta för sitt kulturarv?

Svaren skiftar från att det är viktigt att vårda byggnader och inventarier till att kyrkorna ska användas för att hålla tron, musiklivet och kulturarvet levande.

Socialdemokraterna svarar att renovering av kulturhistoriskt viktiga byggnader måste ske på ett sätt som både slår vakt om kulturvärden och minimerar miljöbelastningen. Dessutom lyfter socialdemokraterna att Svenska kyrkan måste ha ett ordentligt underlag när ett nytt avtal om kyrkoantikvarisk ersättning ska förhandlas fram med staten.

Idag får Svenska kyrkan 460 miljoner om året i statligt stöd för att kunna ta ansvar för sitt kulturarv. Även Centerpartiet framhåller vikten av ett fortsatt statligt stöd.

Borgerligt alternativ svarar att Svenska kyrkan ska vårda sitt fysiska kulturarv med kompetens och att kyrkorna och dess verksamhet ska vara tillgänglig för alla i Sverige.

Kristdemokrater i Svenska kyrkan svarar att kulturarvet inte bara handlar om ett historiskt arv utan lika mycket om att visa var Svenska Kyrkan finns på det kulturella området idag.

Frimodig kyrka ser med oro på att Svenska kyrkans prästgårdar avyttrats under senare år och vill värna Svenska kyrkan som en viktig kulturbärare. På många orter är Svenska kyrkan den enda platsen där konstnärliga uttryck görs tillgängliga för allmänheten, skriver man i sitt svar.

Sverigedemokraterna vill att svenska kyrkan och staten gemensamt bör verka för ett kyrkohistoriskt riksmuseum, som ett sätt att stärka det svenska kulturarvet. 

Slutligen svarar POSK - partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan - att respekten och förtroendet mellan kyrkan och andra kulturinstitutioner måste fördjupas.

Men även om nomineringsgrupperna har program för hur kulturarvet ska hanteras, kan det stöta på patrull på lokal nivå. Där handlar det om prioriteringar och pengar. Ska man lägga ner diakoni och barnverksamhet till förmån för omsorg om kyrkoantikvariska föremål och byggnader?

Lena Skoting, präst i Säffle,  önskar sig att de lokala nominerings-grupperna profilerar sig i de här frågorna, så att de som går och röstar vet vad de stöder med sin röst - vilka verksamheter och ansvarsområden som ställs mot varandra. Då skulle intresset för kyrkovalet öka, tror hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".