Glenn Close och Jonathan Pryce i "The Wife".
Glenn Close och Jonathan Pryce i "The Wife". Foto: Graeme Hunter

Glenn Close hyllas för sin insats i Björn Runges "The Wife"

Den internationella kritikerkåren tycks hittills ha blivit tjusad av Björn Runges film "The Wife".

När Björn Runge återvänder till vita duken efter några års uppehåll gör han det med stora skådespelarnamn i ryggen och en hyllad roman av Meg Wolitzer som förlaga. "The Wife" kretsar kring Glenn Closes hustru till Jonathan Pryces upphöjda författare och nyblivna Nobelpristagare.

Och det är just Glenn Closes tolkning av den sent livskrisande Joan i det här äktenskapsdramat som får mest uppmärksamhet av kritikerna.

Brittiska The Guardian kallar det för en av hennes livs bästa roller och hyllar filmen som en "smart, utsökt sevärd och underhållande" mörk komedi. ScreenDaily menar att filmen visserligen är konventionellt berättad, men håller hög kvalitet. Closes insats hyllas särskilt, och här spekulerar man redan om entrébiljetten till de stora amerikanska filmgalorna.

Men det är inte den enda uppmärksammade engelskspråkiga svenska filmen som visas på Torontos filmfestival, TIFF, under veckan.

Regissören Lisa Langseth har också hon en stjärnspäckad ensemble till sitt förfogande i "Euphoria". Förutom hennes återkommande musa, Oscarsvinnaren Alicia Vikander, syns Eva Green i en av huvudrollerna och Charlotte Rampling och Charles Dance i biroller i detta syskondrama med döden i förgrunden.

Men det tycks inte räcka för att charma kritikerna, som hittills gett filmen ett svalare mottagande. The Hollywood Reporter ger visserligen Vikanders prestation tummen upp. Men filmtidningen Variety kallar filmen för "pinsam" och "outhärdlig", och menar att Langseth här tycks sakna den värme och respekt för sina karaktärer som präglat tidigare filmer.

Relaterat

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".