Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturrådet uttrycker oro inför NMR-demonstrationen

Kulturrådet till Säpo: "Vi känner oro"
Kulturrådet till Säpo: "Vi känner oro" Foto: Ulf Palm/TT

I ett öppet brev till Säpo uttrycker Statens kulturråd "stark oro" för att Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, tillåts demonstrera under Bokmässan i Göteborg.

Brevets undertecknare, styrelseordförande Ulrika Stuart Hamilton och generaldirektör Staffan Forssell, anser att polisens beslut att låta organisationen marschera hotar myndighetens uppdrag om att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet.

"Ytterst så är det en fråga om yttrandefrihet för våra inbjudna deltagare. Vi upplever även att beslutet försvårar Kulturrådets uppdrag då vi inte kan garantera den personliga tryggheten för vår personal och våra internationella gäster", skriver de.

Kulturrådet är en central förvaltningsmyndighet, som ansvarar för frågor inom bland annat teater, musik, litteratur, konst och museer. Under bokmässan deltar myndigheten med en egen monter.

Om Nordiska Motståndsrörelsen

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen. Det politiska målet för NMR (eller dess föregångare Svenska Motståndsrörelsen SMR) är att genom revolution avskaffa det demokratiska samhället och istället införa ett nationalsocialistiskt styre. Detta är en vedertagen uppfattning om rörelsen hos såväl forskare som Säpo. Säpo bedömer inte organisationen som ett hot mot statsskicket, men däremot att de kan vara farliga för enskilda medborgare.

Rörelsen grundades inom vit makt-kretsar i slutet av 90-talet och har fungerat som en samlingspunkt för medlemmar ur Nationell Ungdom, Vitt Ariskt Motstånd, med fler. Rörelsen har de senaste åren antagit en mer inlindad officiell retorik, och tillbakavisar själva att de vill avskaffa demokratin helt eller att våld är en fungerande kampmetod. Men som bl.a. Säpo konstaterat är detta sannolikt av taktiska skäl för att exempelvis undvika rättsliga processer.

Rörelsen leddes fram till 2015 leddes av Klas Lund (dråpdömd för Ronny Landin-mordet 1986, dömd för bankrån, olaga vapeninnehav, misshandel mm) som också startade Vitt Ariskt Motstånd. Nuvarande ledaren Simon Lindberg kommer ur rörelsen Nationalsocialistisk Front.

Tre av rörelsens anhängare har dömts för en serie dåd mot flyktingförläggningar och ett syndikalistiskt bokcafé i Göteborgsregionen. En mycket hög andel av medlemmarna är dömda för våldsbrott, vapenbrott och hets till folkgrupp, enligt uppgifter från Expo.

NMR sitter som folkvalda på SD-mandat i två kommuner (Ludvika och Borlänge), efter att deras namn skrivits in på öppna valsedlar av väljare. I Ludvika sitter organisationens talesman på mandatet. SD har officiellt tagit avstånd från detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".