Ekonomisk smäll för scenkonstmuseet.
Ekonomisk smäll för scenkonstmuseet. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Ekonomisk smäll för scenkonstmuseet

Statens musikverk betalar i år 2,8 miljoner kronor i skadestånd till restaurangägare efter en uppgörelse, vilket har medfört en ekonomisk smäll för Scenkonstmuseet, skriver Dagens Nyheter.

Myndigheten sade upp avtalet med en sushirestaurang som låg i anslutning till museet 2015, under den pågående renoveringen av tidigare Musik- och teatermuseet.

Restaurangägarna ansåg att Statens musikverk hade brutit mot hyresavtalet och rätten till besittningsskydd, och meddelade om stämning om man inte kunde komma överens om en uppgörelse. Trots att Statens musikverk ansåg att man inte hade brutit mot reglerna, skriver tidningen, så kom parterna överens om uppgörelsen tidigare i år.

Scenkonstmuseet, som öppnade i februari i år efter renoveringen, har nått ett sämre resultat än väntat.

Förutom att skadeståndet har påverkat, så museet heller inte nått målet för antalet besökare, eller fått in någon extern finansiering av sin basutställning ännu, enligt en rapport som Dagens Nyheter har tagit del av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".