Dagboken fick Anne Frank på sin 13-årsdag och hon skrev i den fram till 1 augusti 1944. Bild: AP
Dagboken fick Anne Frank på sin 13-årsdag och hon skrev i den fram till 1 augusti 1944. Bild: AP

Svenska PEN ordnar maratonläsning mot rasism under bokmässan

I en manifestation för yttrandefrihet och mot rasism blir det maratonläsning av Anne Franks dagbok under bokmässans tre dagar.

En maratonläsning av Anne Franks dagbok som varar i tre dagar. Det är en manifestation för yttrandefrihet och mot rasism som Svenska PEN och Berättarministeriet tagit initiativ till under bokmässan i Göteborg.

Deltar gör författare som Ebba Witt-Brattström, Kjell Westö, Susanna Alakoski och Navid Modiri. Men också bibliotekarier och andra mässbesökare, som alla kan anmäla sig för att läsa i femton minuter vardera.

Initiativet kommer efter att det stått klart att nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen får tillstånd att demonstrera i närheten av lokalerna där bokmässan äger rum.

"Genom att läsa hennes ord blir vi många som för rösten vidare", skriver Svenska PEN i ett pressmeddelande, om Anne Frank vars dagböcker publicerades efter hennes död, 15 år gammal i den tyska naziregimens koncentrationsläger Bergen-Belsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista