Dokumentärfilmen "Silvana – Väck mig när ni vaknat" följer artisten Silvana Imam från 2014 till 2016.
1 av 3
Dokumentärfilmen "Silvana – Väck mig när ni vaknat" följer artisten Silvana Imam från 2014 till 2016. Foto: TriArt/Mantaray film
Silvana Imam.
2 av 3
Silvana Imam. Foto: TriArt/Mantaray film
Silvana Imam och flickvännen Beatrice Eli.
3 av 3
Silvana Imam och flickvännen Beatrice Eli. Foto: TriArt/Mantaray film
RECENSION – FILM

"Silvana – Väck mig när ni vaknat": Vackert och viktigt om att vackla mitt i kampen

Matilda Källén: Lämnar en med all världens power
2:26 min

När Silvana Imam slog igenom som hiphop-artist blev hon genast utsedd till förebild. Dokumentärfilmen "Silvana – Väck mig när ni vaknat" är ett närgånget, viktigt och vackert vävt porträtt som visar att kamp och sårbarhet visst kan gå hand i hand.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Silvana – Väck mig när ni vaknat"
Regi: Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis
Medverkande: Silvana Imam, Beatrice Eli, m fl
Betyg: 4 av 5

Silvana Imam rullar runt på golvet, hon skrattar och gömmer ansiktet i händerna. Det är 2014 och hennes låt "Imam" har precis blivit en P3-hit. Ibland tittar hon upp mot kameran och blicken är både självsäker och förväntansfull, oförställd.

I takt med att både dokumentärfilmen och karriären därefter fortsätter blir blickarna fler, förväntan byts mot annat, men uppriktigheten förblir.

Musikdokumentärer lider ibland av att de försöker täcka in för mycket. Ofta tjänar de på att låta en händelse, en turné eller en del av ett liv fungera som ett nav att väva en historia kring.

"Väck mig när ni vaknat" hade inte tjänat på det. Att vi tillåts ta del av Silvanas alla olika delar och bottnar och blickar, också de osäkra och motsägelsefulla, bidrar snarare till en skickligt vävd helhet som får filmen att växa allteftersom.

Att vi tillåts ta del av Silvanas alla olika delar och bottnar och blickar, också de osäkra och motsägelsefulla, bidrar till en skickligt vävd helhet.

Vi får möta barnet som försöker passa in, med föräldrar från Litauen och Syrien. Ungdomen som skålar för genombrottet. Förebilden, ikonen, som rappar från jättescener eller håller anti-rasistiska, feministiska brandtal på galor. Fansens tårar. Men också de osäkra blickar som utbyts i en förälskelses första, trevande, plågsamt bekanta stunder.

På mindre än ett år blev Silvana Imam hiphop-artisten på allas läppar. Som kvinna, invandrare och lesbisk bröt hon ny mark, blev en förebild och beskrevs som en förebild. Tills pressen blev för stor. Och kameran, den följer med; intimt men aldrig påträngande, till Litauen och festivaler, tv-soffan och sängen.

Jag fåra lära känna Silvana på hennes villkor.

Jag kan sakna resonemang kring skapandet, skrivandet, men upplever att jag fåra lära känna Silvana på hennes villkor, genom hennes blick och de texter hon själv läser upp.

"Väck mig när ni vaknat" fångar hur knepigt det kan vara att vara människa, men lämnar en också med all världens power.

Mer om Film- och tv-recensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".