Sampha
Sampha Foto: Young Turks Recordings

Debutanten Sampha vinner årets Mercury Prize

Årets brittiska album har korats. Och det är inte Ed Sheerans.

Det prestigefyllda brittiska Mercury Prize delades i går kväll ut för 26:e gången i ordningen. Och enligt juryn har soul- och r'n'b-artisten Sampha gjort årets bästa album med debuten "Process".

Den 28-årige artisten från södra London har gjort sig känd som vokalist för artister som Beyoncé, Drake och Kanye West. Men nu står han på egna ben och fick gå hem med prispengarna på 25 000 pund, motsvarande 270 000 svenska kronor.

På frågan om vad han skulle göra med prispengarna har han tidigare sagt att "spara är alltid bra", enligt tidningen The Guardian.

Mercury Prize brukar ge en skjuts åt artisternas skivförsäljning, och tidigare vinnare på senare år är bland andra PJ Harvey, James Blake och The xx. De sistnämnda var åter nominerade i år, liksom Ed Sheeran och favorittippade Kate Tempest.

Priset har fått kritik för att utestänga de artister som inte gör ett fullskaligt albumsläpp, men också för att vissa genrer som jazz, klassisk musik och metal nästan aldrig är representerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".