Ingmar Bergman. Foto: Anders Wiklund/TT
Foto: Anders Wiklund / TT

Miljonsatsning på Bergmanåret

Roger Wilson är på plats i London
6:20 min

Nästa sommar skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år. I London presenteras idag hur jubileumsåret ska firas.

Regeringen satsar miljontals kronor på jubileumsfirandet. Dramaten, Stiftelsen Ingmar Bergman och Stiftelsen Bergmancenter på Fårö får dela på 8 miljoner kronor. Svenska Filminstitutet tillförs 15 miljoner kronor för 2018 och 2019 för bevarandet av filmarvet i Ingmar Bergmans namn.

Från och med 2019 föreslås Stiftelsen Bergmancenter på Fårö få ett årligt stöd.

Författaren Ingmar Bergman kommer bland annat synas under Bergmanåret. 40 böcker ska publiceras under nästa år. 

– Sex volymer kommer ingå i något som vi kallar en praktutgåva. Där kommer vi se en hel del som aldrig tidigare publicerats. Det kanske mest spännande är nog arbetsböckerna där man verkligen kan möta både filmskaparen, konstnären och privatpersonen Ingmar Bergman på ett otroligt fascinerande sätt, säger Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts förlag. 

Men ni ger också ut filmmanus i bokform. Hur är det att läsa Bergman?

– Man tänker ju att det är filmmanus, men det kan man helt glömma, det är som kortromaner. Det finns ingenting om vad kameran ska stå i rummet eller så, tvärt om så får man följa människans inre tankar. Det går att läsa dem som kortromaner och det är bra kortromaner. Bland det bästa som har skrivit på svenska språket. Jag skulle säga att flera av dem är bättre än filmerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".