Författaren Ali Smith. Foto: AP Photo/Alastair Grant
Författaren Ali Smith. Foto: Foto: AP Photo/Alastair Grant
RECENSION – LITTERATUR

Finkulturell feelgood-litteratur om bibliotek i Ali Smiths novellsamling

Martina Lowden: "Är nog mest av allt en bok om samtidsvantrivsel och annanstanslängtan"
2:24 min

Protesterna mot biblioteksnedläggningarna i Storbritannien, fick skotskfödda författaren Ali Smith att samla in berättelser om bibliotekens betydelse. Nu finns novellsamlingen"Bibliotek" på svenska.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Bibliotek
Originaltitel:
Public library and other stories
Författare: Ali Smith
Översättare: Niclas Nilsson

"Efter min mors död tömde jag de små facken i hennes portmonnä - bonuskorten, kreditkort, körkort, alla hade blivit värdelösa. Det enda jag inte kunde förmå mig att kasta var hennes bibliotekskort."

Anekdoten kommer från Ali Smiths livskamrat Sarah Wood, men vi är nog många som inte kan skiljas från slitna plastbitar med bortnötta namnteckningar, många som aldrig blivit de vi är utan våra lånekort.

Det är våra liv som skildras i Smiths insamlade berättelser - som är fina, men känns otillräckliga. Jag hade önskat mig färre kärleksbrev och fler brandtal, färre nostalgiska barndomsminnen och fler analyser som erkände internets existens. Styckenas titlar röjer deras tonfall: "en ren, väl upplyst plats", "den idealiska samhällsmodellen", "oändliga möjligheter".

Roligare utopiska ansatser hittar man i bokens tolv noveller, vars prosa konstfärdigt överförts till svenska av Niclas Nilsson. Där finns ett barn som vill betala för en brödrost med blåklockor och gullvivor, och en vuxen som uteblir från "ett viktigt möte om finansiering" för att istället besöka rosenträdgården i Regents Park. Parkmotivet återkommer; liksom biblioteken är parkerna tillflyktsorter och allmänningar, liksom poesin har blommorna ett annat syfte än nytta.

Ja, det är idealistiskt, romantiskt - i novellen "Betraktaren" går det så långt att en rosenbuske slår ut ur någons ångestvärkande bröstkorg. Och allt är samtidigt så smart och nördigt och charmigt att det närapå blir finkulturell feelgoodlitteratur. Men bara närapå, för Smiths vindlande associationsflöde söker sig hellre mot det misslyckade än det mysiga. "Bibliotek" är nog mest av allt en bok om samtidsvantrivsel och annanstanslängtan - och var man ska söka hjälp för dessa tillstånd. Om människor som inte lyckas kommunicera - men böcker som lyckas.

Mer om Litteraturrecensioner

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".