Margarethe von Trotta / Ingmar Bergman. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Anders Wiklund / TT
Margarethe von Trotta / Ingmar Bergman. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Anders Wiklund / TT

Margarethe von Trotta gör dokumentär om Ingmar Bergmans år i München

"Hur stod Ingmar Bergman ut i exilen?"
1:24 min

Den tyska regissören Margarethe von Trottas ("Katharina Blums förlorade heder" och "Hannah Arendt") första dokumentär fokuserar på de sex år som Ingmar Bergman bodde och arbetade i München.

I går presenterades programmet för Bergmanåret 2018 på en presskonferens i London. En diger lista på filmretrospektiv och teateruppsättningar runt om i världen.

Hagai Levi, mannen bakom tv-serien "In Treatment", ska göra en remake av Bergmans "Scener ur ett äktenskap".

Bland de svenska satsningarna finns bland annat Dramatens uppsättning av Linn Ullmans roman "De oroliga", regisserad av Pernilla August. Bergmans arbetsdagböcker ska också ges ut i bokform, liksom hans filmmanus.

Det kommer också att produceras åtminstone fem dokumentärer om Bergman under året. En av filmskaparna som ska sätta fokus på Bergman är den tyska regissören Margarethe von Trotta, känd för filmer som Katharina Blums förlorade heder och Hannah Arendt

Det här blir von Trottas första dokumentär, och hon tänker bland annat sätta fokus på de sex år som Ingmar Bergman bodde och arbetade i München. Det var efter att Bergman under dramatiska former anklagades för skattebrott 1976 som han fick ett nervöst sammanbrott och gick i självvald exil till Tyskland. Och det är om den tiden von Trotta särskilt vill berätta.

Lyssna på Roger Wilsons intervju med Margaretha von Trotta i ljudlänken

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".