Illustration till ränta
Foto: Illustration : Simon Leijnse SVT BILD

Veckans ord: Räntekänslig

"Kan vara dags att göra en balansräkning över de egna känslorna"
2:39 min

Varje vecka väljer vi ett aktuellt ord och vänder och vrider på det. Katrina Wikars öppnar näringslivsbilagan och tittar närmare på räntekänslig.

Helt plötsligt läser jag näringslivsbilagan först i morgontidningen, fråga mig inte hur det gick till. Och kan inte släppa det sätt som det talas om bostadsmarknaden, börsen och den eventuella bubblan. Det är som om alla känslor det ska läggas band på i resten av tillvaron får sippra ut i den ekonomiska sfären. Senast häromdagen talades det om att vara räntekänslig. Det handlar om att inte ha någon buffert och att inte klara en ränta på 5 %. Att inte ha råd helt enkelt. Då är man ränte-känslig.

Och hela börsen å sin sida är alltid orolig eller till och med nervös, ett ord man inte använt om människor sen 60-talet. Folk i min barndom kunde hamna på klinik för att de var som man då sa nervösa. Sen kom det andra diagnoser och orden plockades istället in i ekonomin. Aktiemarknaden har liksom nerverna utanpå kostymen hela tiden. Går upp och ner och upp. Även om glad på morgonen kan den gråta före kvällen.

Samtidigt som vi medborgare eller konsumenter förväntas vara flexibla och samtidigt stabila för att klara av att vara så flexibla och eftersträva lycka om än artificiell så får marknaden må hur dåligt som helst, vara instabil och nyckfull. Journalisten Andreas Cervenka liknade i sin bok  ”Vad är pengar?” som kom för ett antal år sen, apropå finanskrisen, bankerna vid trotsiga treåringar som kan själv men är hopplöst beroende av att mamma och pappa staten ska komma och rädda dem. 

Och nu ska Nordea flytta till Finland också och olika kändisar talar ut i media  om varför de ska lämna som om det handlade om slutet på ett långt äktenskap. Och det kanske det gör också. Många är belånade över taknocken och har lagt sitt liv i bankernas allt skakigare händer. Det är som om hela samhällsfundamentet vilar på något så bräckligt som en bristande bobubbla, en helspattig börs och till råga på allt människors eventuella kärlek till varandra. En otrohet och villan måste säljas fel säsong. Det kan vara dags att göra en balansräkning över de egna känslorna också.

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".