Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KULTURBUDGET 2018

Biblioteken och konstnärerna vinnare i kulturbudgeten

Publicerat onsdag 20 september 2017 kl 07.30
Lyssna på reaktioner på budgeten
(2:26 min)
Budgetpropositionen 2018
1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT
Kulturbudget
2 av 3
Idag presenterar regeringen nästa års kulturbudget, men stora delar av den är redan känt Foto: Jessica Gow/TT
Olof Lavesson
3 av 3
Olof Lavesson (M) är ordförande i Riksdagens kulturutskott Foto: Noella Johansson/TT

Regeringen ökar kulturbudgeten med 745 miljoner nästa år, till 8,3 miljarder. Höjningen är den största på 20 år. De stora vinnarna i årets kulturbudget är Biblioteken, konstnärerna och Kulturskolan.

Statens kulturråd ska få 10 miljoner kronor för att skapa ett nationellt kulturskolecentrum. För att kunna rekrytera lärare till kulturskolan föreslår regeringen ett så kallat "kulturskolekliv", en kompetenshöjande satsning om 25 miljoner kronor för 2018 och 40 miljoner kronor från och med 2019. Torgny Sandgren är generalsekreterare för Kulturskolerådet.

– Det är ju lite vagt än så länge vad satsningarna ska vara, men det är helt klart i rätt riktning. Men det vi saknar nu är det vallöfte som man hade när man sa att regeringen skulle ta fram en nationell strategi för kulturskolan. Och det har vi inte sett ännu, säger Torgny Sandgren.

Redan i förra veckan blev det känt att regeringen vill att Unga Klara i Stockholm blir Sveriges första nationalscen för barn och unga. Därför fördubblas stödet från och med nästa år och Unga Klara får totalt 15 miljoner kronor om året.

Den fria konsten har också fått ett ökat anslag på 115 miljoner totalt i budgetförslaget. Det kommer konstnärerna, scenkonsten men också litteraturen och kulturtidskrifterna till del.

60 miljoner extra tilldelas konstnärerna i form av stipendier och andra ersättningar. Det betyder att ersättningen som konstnärerna får när deras verk visas i offentliga miljöer kan höjas. Katarina Jönsson Norling, ordförande för Konstnärernas riksorganisation är försiktigt positiv till beskedet.

- Det är ju en jättebra signal, att man säger att man nu satsar på bild- och formkonsten. Det har vi väntat på hela den här mandatperioden. Men vi vet ju faktiskt inte riktigt vad det blir i slutet, säger Katarina Jönsson Norling.

Satsningen på att förebygga hat och hot mot bland andra förtroendevalda, journalister och konstnärer höjs till tio miljoner per år fram till 2020.

Rättsväsendet räcker inte till för att stoppa hoten i det offentliga samtalet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Det är flera anledningar till att det inte är tillräckligt. Samhällsklimatet har förändrats de senaste åren. Inte minst med nätets användning där många blir utsatta med det som verktyg.

Vad är målet med satsningen. Ska hat och hot försvinna?

Målet är att stärka skyddet för det fria ordet. och vi gör det genom att stärka förutsättningarna för de grupper som är särskilt utsatta för hot och hat.

Den största miljonpotten som hittills är känd ur kulturbudgeten är den till biblioteksväsendet. 250 miljoner under tre år är avsatta från och med nästa år, för att biblioteken ska bli fler och kunna hålla öppet längre.

Dramaten, Kungliga operan och Riksteatern får också ökat anslag. 15 miljoner årligen under tre år avsätts för att få storstadsteatrarna att nå ut med sina produktioner till övriga landet.

En del museer får också ökat anslag. Nationalmuseum får 65 miljoner under nästa år för att finansiera renovering och ombyggnad, och i Malmö ska det under nästa år startas en försöksverksamhet för att i framtiden ett demokrati- och migrationsmuseeum ska kunna starta.

Regeringens kulturbudget kritiseras däremot av oppositionen. Bland annat av Olof Lavesson (M), ordförande i riksdagens kulturutskott.

– Jag tycker den är expansiv men också oansvarig. Man passar på att göra mängder av tillfälliga satsningar under en högkonjunktur när man istället borde passa på att spara och förbereda sig för sämre tider. Det är som att "nu ska allting ut och ladorna ska tömmas" och det märks på kulturområdet också, säger Olof Lavesson.

Hela budgetpropositionen för nästa år bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och just satsningen på biblioteken är något som Vänsterpartiet haft som krav i förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".