Sten Cranner tar över jobbet som vd för Sveriges Nationalorkester
1 av 2
Sten Cranner
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg på söndagen.
2 av 2
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrala Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs kulturchefer går ihop mot nazism

Sten Cranner: "Vi vill kommunicera med barnen om vad det här handlar om"
1:27 min

Göteborgs kulturchefer går idag ut i ett gemensamt uttalande mot nazism och rasism i anslutning till Nordiska motståndsrörelsens planerade demonstration den 30 september.

Ställningstagandet ska även gestaltas på olika sätt under dagen på de kulturarenor som ingår - till exempel Stadsteatern, Stadsmuseet och Konsthallen.

Sten Cranner är VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker, som ger en familjeföreställning på Götaplatsen den aktuella dagen. Han säger till Kulturnytt att de bland annat ska ändra vepan som hänger på Göteborgs Konserthus. "Alla symfoniker, en del av jorden", ska det stå. 

– Vi har en väldigt speciell dag eftersom vi gör en barnföreställning och vi gör den utanför konserthuset på Götaplatsen. I och med att vi gör en familjeföreställning så vill vi kommunicera med barnen om vad det här handlar om för oss, så att de kanske kan göra en koppling kring vad som händer i stan, säger Sten Cranner. 

Varför är barnen viktiga?

– De är viktiga för de är vår nästa generation, därför får vi försöka visa dem vad som är viktigt i samhället. Det blev lyckligtvis så att vi blockerade Götaplatsen så NMR inte fick tillåtelse att gå dit.

Har ni funderat kring att ställa in evenemanget?

– Polisen har gett oss tydliga signaler om att de kommer ta vara på säkerheten i centrum, i och för sig vet vi inte vad som kommer att hända under dagen men så länge vi känner oss säkra så kommer vi anstränga oss för att genomföra arrangemanget. Det vore ett stort nederlag om vi var tvungna att ställa in och på det sättet anpassa oss för dessa negativa krafter.

Polisens beslut om demonstrationen nästa lördag har överklagats av många, bland annat 24 privatpersoner. Men förvaltningsrätten har nu beslutat att de enda som har rätt att få sin överklagan prövade är NMR, Judiska församlingen i Göteborg och Svenska Mässans stiftelse. Förvaltningsrätten har för avsikt att avgöra målen i början av nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".