Den dansande soldaten Jonthan i filmen Foxstrot
Den dansande soldaten Jonthan i filmen Foxstrot Foto: GIORA BEJACH

Filmen Foxtrot provocerar Israels kulturminister

Samuel Maoz: Om jag kritiserar platsen jag bor på så gör jag det för att jag vill skydda den och gör jag det av kärlek
1:46 min

Den israeliska Filmen Foxstrot har blivit hyllad och prisbelönt. Men i Israel har filmen blivit en politisk sak och upprört kulturministern Miri Regev.

Foxstrot vann tidigare i veckan åtta filmpriser på Ophir Awards, landets årliga filmgala. Filmen tog även hem Silverlejonet på Venedig filmfestival i början av månaden. Och nu är även filmen nominerad som Israels officiella bidrag till Oscarsgalans kategori Bästa icke engelskspråkiga film. Men Israels kulturministern Miri Regev anklagar regissören Samuel Maoz för att gjort en antiisraelisk film.

Filmen Foxtrot är en familjetragedi om den dansande soldaten Jonathan. Filmen skildrar bland annat föräldrarnas sorg timmarna efter de fått budet att deras son dött i sin tjänst. Men även sonens erfarenheter av vara soldat i Israel. Och sedan föräldrarna sorgearbetet sex månader efter sonens bortgång.

Och det är just att filmen handlar om den israeliska armén som upprört kulturministern, Miri Regev. Hon har dock vägrat se filmen, men gjorde en live-sändning på sin Facebooksida - strax efter Ophir Awards - där hon berättar att hon tycker det är stötande att israeliska konstnärer svartmålar landets armé.

Israels kulturminister, som tillhör Israels högerregering har sedan tidigare ett frostigt förhållande till vad hon kallar den intellektuella vänstereliten i Israel.

Men filmregissören Samuel Maoz säger att han gjort filmen Foxtrot av kärlek till sitt hemland och folket som lever här.

- Om du gör film om det militära så är det känsligt i Israel. Om jag kritiserar platsen jag bor på så gör jag det för att jag vill skydda den och gör jag det av kärlek, säger regissören i en teveintervju från filmfestivalen i Venedig.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".