Cecilia Åsberg
Ny grön våg i forskarvärlden. Cecilia Åsberg leder stort forskningscenter Foto: Privat
P1 Kultur

Klimathot förenar forskare och kulturarbetare

Miljöhot förenar forskare
8:45 min

Klimathot och global miljöförstöring får nu forskare från olika discipliner att samarbeta på ett helt nytt sätt. Ofta är det kulturvetare och konstnärer som får en nyckelroll i de nya nätverken.

Hör om fler tvärvetenskapliga projekt - under artikeln

The Seed Box är ett nytt tvärvetenskapligt forskarcenter i Linköping som har fått stora anslag. Den som grundat forskningscetnret är Cecilia Åsberg, professor i genus, natur och kultur. Hon tycker att anslagen till den nya gröna forskningsvågen totalt sett är för små.

– Det är alldeles, alldeles för lite. Det poppar upp som svampar ur jorden en massa olika forskargrupper, publiceringar, nya tidskrifter och forskarområden. Det är en strid ström av nya studiefält som vittnar om ett paradigmskifte och då behövs både professorer som uppmuntrar nytänkande, men också att unga som tänker nytt faktiskt har möjlighet att utveckla karriärer som inte följer i traditionella fotspår. 

The Seed Box är ett nytt nav i landet för miljöhumaniora, ett "collaboratory", som det kallas. Det är ett universitetsnätverk med internationella kopplingar för att utveckla kontakter och samarbeten. The Seed Box har fått 40 miljoner kronor under fyra år från Mistra och Formas, vilket är mycket forskningspengar mätt med humanioramått.

I mötet mellan olika kunskapsområden som "magic can happen"

Det är framför allt i länder som Australien, England, Tyskland och USA som det satsas mycket på forskarsamarbete av det här slaget.
Ett dilemma är att stora anslagsgivare ofta drar sig för att ge stöd åt forskning som man inte riktigt ser vad den ska leda till, menar Cecilia Åsberg.

– Det kan kännas flummigt. Men det det är så mycket vi inte vet om klimatförändringar, om arters död, om förgiftning och vilka cocktail-effekter det skapar i våra kroppar. Det är så otroligt mycket vi inte vet och inte kan förutsäga. Och då tycker jag att det är mycket ärligare att det är vår utgångspunkt i forskningen.

Men Cecilia Åsberg är säker på att den nya gröna vågen med en breddad miljöhumanistisk forskning kommer att ge resultat.

– De flesta människor har en vardagsförståelse av att allt hänger ihop och då kan vi inte vara kvar i akademiska disciplinära uppdelningar. Om man samarbetar mellan kulturvetare och naturvetare så kommer man att bli överraskad helt enkelt. Det är i mötet mellan olika kunskapsområden som "magic can happen", säger Cecilia Åsberg.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".