Veronica av Paco Plaza.
Veronica av Paco Plaza. Foto: LuckyDogs
RECENSION – FILM

Verónica – en klassisk och brutal skräckis

Roger Wilson: "En demontät rysarfest"
2:01 min

Den spanska regissören Paco Plaza var en av männen bakom skräcksuccén "Rec", nu är han aktuell med en ny skräckis om tonåringen Verónica.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: Verónica
Regissör: Paco Plaza
Manus: Fernando Navarro, Paco Plaza
Skådespelare: Sandra Escacena, Bruna González, Claudia Placer med flera
Genre: Skräck
Betyg: 3 av 5

"Verónica" inleds med ett nödsamtal till polisen. Någonting hemskt håller på att hända i en lägenhet. Något har tagit sig in i lägenheten.
Och detta något visar sig använda ganska många klassiska skräckfilmsingredienser. Mystiska skuggor som rör sig på väggen, dörrar som knirrande öppnar sig och sedan mystiskt slår igen med en snäll och elektroniska leksaker som går igång av sig själv. Men det blodtörstiga monstret finns åtminstone inte under sängen den här gången. Det finns istället inuti madrassen i sängen.

Lägg till det en omgång anden i glaset som går fel, och en pressad femtonårig huvudperson som både ska passa sina tre småsyskon när mamman jobbar dubbelskift, och samtidig försöka skydda sig själv och dem från den onda ande från dödsriket som hon råkat bjuda in till hemmet.

Efter en rätt lugn upptakt blir "Verónica" snart en så pass demontät rysarfest att det inte finns plats för varken eftertanke eller fördjupning. Men trots det känns den ändå som rena rama svanmärkta själfyllda och finstämda eko-skräcken jämfört med sina amerikanska anaboluppsvällda motsvarigheter som "Annabelle" eller "Det".

Regissören Paco Plaza var också en av männen bakom den spanska skräcksuccén "Rec", den som fick tre uppföljare och en amerikansk remake. Fullt så läskig som "Rec" är inte "Verónica", men den är åtminstone en begåvad skräckis, som presterar en bra bit över genomsnittet.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".