Reham Abdul Salam
Reham Abdul Salam är en av rösterna som går att ta del av på Världskulturmuseet Foto: Amir Bajric/SR

En utställning om röster, flykt och hopp på Världskulturmuseet

Reham Abdul Salam: "Jag tror att man ger en mer detaljerad bild av kriget"
2:32 min

På lördag är det invigning för "Aswat-syriska röster" på Världskulturmuseet i Göteborg. En utställning med personliga berättelser om förlust, flykt och hopp.

Aswat, som betyder röst på arabiska, bygger delvis på röster som valts ut från SVTs projekt #syrien200 där 200 personer har intervjuats och fått berätta sin historia, om sin flykt och tillvaron i Sverige. 

– Jag tror att man ger en mer detaljerad bild på kriget och på och på erfarenheter som varje flykting kommer hit med. Jag vet att det inte är så lätt att integrera i ett nytt samhälle, speciellt när du har varit i en jättesvår situation. Så då, genom några berättelser, förkorta distansen mellan syrier och svenskar, säger Reham Abdul Salam som är en av rösterna som valts ut till utställningen. 

På stora skärmar runt om i utställningsrummet visas intervjuerna. Filmerna rullar konstant och besökarna kan slå sig ner framför, sätta på sig hörlurar och lyssna. Allt är textat på svenska, engelska och arabiska. 

– Vi trodde att det skulle sluta direkt, efter ett eller två år. Så vi hade alltså väntat på den. Men till slut, efter att flera bomber föll nära mig, tänkte jag att, 'nej jag gillar livet och jag väljer livet', säger Reham Abdul Salam som flydde från Damaskus och hennes berättelse är utskriven och möter besökaren direkt när den kommer in till utställningen. 

Den andra delen av utställningen består av samtidskonst från fem syriska konstnärer som alla tillhör Syriens första fristående center för samtidskonst AllArtNow. Aswat påminner om det hemska men vill samtidigt inge hopp. 

– Jag tror att den kommer att bidra till att fortsätta samtalet om flyktingskap, om globala gemensamma utmaningar men också om möjligheter och att den signalerar ett väldigt hopp när man hör många av de mänskliga ödena, säger Karl Magnusson som är ställföreträdande överintendent på Världskultumuseet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".